Hlavní obsah

BSE ohrožuje americké producenty hovězího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO/NEW YORK

První případ krávy postižené BSE v USA výrazně postihl tamní producenty masa. Okamžitý zákaz dovozu amerického hovězího zavedli ve středu největší importéři - Japonsko, Severní Korea i Mexiko, ale také Rusko, Čína, Malajsie, Singapur a Tchaj wan. Na chicagské masné burze se ve čtvrtek neobchodovalo, nebylo s čím.

Foto: koláž Robert Rohál

Sopranistka Ema Destinnová a zámek ve Stráži nad Nežárkou, kde svůj život dožila.

Článek

"Bylo by vážné, kdyby se náš vývoz snížil na polovinu, to by bylo vyčerpávající," uvedl představitel Federace amerických exportérů masa Philip Seng. Spojené státy jsou největším producentem hovězího masa, prodávají masa ze 3,5 miliardy dolarů ročně. Japonsko ho kupuje za 843 miliónů ročně, Mexiko na podobnou sumu, Severní Korea pak za 610 miliónů dolarů.

Kanada dováží jen bezpečné produkty

Striktní jsou zejména opatření asijských zemí, protože v Asii se dosud neobjevil ani jeden případ nákazy BSE. Kanada, která byla zákazem dovozu svého hovězího podobně postižena v květnu, když se tam objevil případ BSE, umožňuje dovoz jatečních zvířat mladších 30timěsíců, mase z nich bez kostí a mléčných produktů: " Ukazujeme tak zemím světa, že uplatňujeme opatření, která chrání zdraví veřejnosti. Budeme dovážet jen produkty, které podle vědeckých údajů nepředstavují zdravotní riziko."

BSE se zatím neobjevila u dobytka mladšího třech let.

Američané okamžitě začali kampaň, ve které vysvětlují, jaké maso je nebezpečné a že to, které se prodává, nepředstavuje žádné riziko.

Australský ministr zemědělství řekl, že zprávo o BSE je špatná pro všechny producenty, protože to ukazuje, že nemoc se šíří. Země přitom patří k největším producentům masa, která zásobuje jihovýchodní Asii.

Reklama

Související témata:

Související články

V ČR zřejmě osmý případ BSE

Veterináři odhalili tzv. rychlým testem nákazu BSE u 46 měsíců staré dojnice z farmy Zemos ve Velkých Němčicích na jižní Moravě. Nakažená kráva byla součástí...

Výběr článků

Načítám