Hlavní obsah

Brusel zatrhl Ryanairu převzít Aer Lingus

– BRUSEL

Evropská komise ve středu zablokovala nabídku irských aerolinek Ryanair na převzetí domácího konkurenta Aer Lingus. Oznámila to eurokomisařka pro konkurenceschopnost Neelie Kroesová. Podle ní by převzetí rivala zničilo konkurenci na irském trhu. Jde o druhé zablokování chystané akvizice za poslední čtyři roky.

Článek

Ryanair nabídl za Aer Lingus celkem 1,5 miliardy eur a již pohrozil, že komisi zažaluje. Podle největšího nízkonákladového leteckého přepravce v Evropě je rozhodnutí Bruselu motivováno čistě politicky a jeho cílem je potěšit irskou vládu, které se nabídka nelíbí od samého začátku.

Není to však první kontroverzní rozhodnutí Kroesové. Eurokomisařka totiž stojí za tažením proti Microsoftu a neváhá rozdávat astronomické pokuty dalším velkým firmám.

Komise už v březnu oznámila, že by Ryanair převzetím Aer Lingus získal nepřijatelnou dominantní pozici na letišti v Dublinu s majoritou letištních kapacit. Ryanair však krátce po této kritice nabídl, že prodá kapacity Aer Lingus v Dublinu a na Heathrow pro lety mezi oběma terminály.

Uvolněné kapacity údajně měla koupit britská British Airways nebo společnost Cityjet patřící francouzské Air France, které z Dublinu létají. Součástí ústupku byla i nabídka, že Ryanair prodá letištní kapacity na dalších 37 trasách, na nichž Ryanair a Aer Lingus konkurují. Ani tato argumentace však Brusel nepřesvědčila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám