Hlavní obsah

Brusel schválil fúzi Fiat Chrysler s PSA za 823 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise v pondělí schválila podmínky spojení automobilek Fiat Chrysler a PSA, informovala agentura Reuters. Fúzí v hodnotě 38 miliard dolarů (zhruba 823 miliard Kč) vznikne čtvrtý největší výrobce automobilů na světě, který ponese jméno Stellantis.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Článek

Souhlas Evropské komise je nicméně podmíněn závazkem PSA, že se bude v rámci dohody s Toyotou podílet na výrobě většího množství dodávek japonské automobilky než dosud. Dodávky Toyoty PSA vyrábí v továrně v severofrancouzském Sevenlordu.

Evropská komise se totiž obávala, že PSA a Fiat Chrysler by v součtu ovládaly příliš velkou část trhu s dodávkami ve 14 zemích a Velké Británii. Dohromady obě společnosti v loňském roce na těchto trzích prodaly 775 tisíc dodávek a nákladních vozů.

PSA chystá ofenzivu malých elektrických dodávek

AutoMoto

Jednání o fúzi jak mezi automobilkami, tak s regulátory probíhala více než rok. Nejde přitom o první pokus společnosti Fiat Chrysler spojit se s některým ze svých konkurentů. V roce 2015 zkrachoval pokus o fúzi s americkým General Motors. Následně jednala společnost o spojení s francouzskou automobilkou Renault.

Mezi značky koncernu PSA patří Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall a DS. Fiat Chrysler vznikl fúzí italského Fiatu a amerického Chrysleru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám