Hlavní obsah

Britský ropný koncern BP krize neminula, zaznamenal ztrátu

Britský ropný koncern BP PLC se v posledním čtvrtletí 2008 kvůli poklesu cen ropy propadl do ztráty. Čistá ztráta v období říjen až prosinec činila 3,3 miliardy dolarů (72,1 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 4,4 miliardy USD ve stejném období předchozího roku. Za celý rok ale zisk mírně stoupl téměř o dvě procenta na 21,2 miliardy dolarů.

Článek

Ztrátu v posledním čtvrtletí způsobil prudký propad cen ropy. Ještě v polovině července cena stoupla na rekordních více než 147 (asi 3200 Kč) dolarů za barel. Od té doby ale kvůli obavám z poklesu poptávky vlivem finanční a ekonomické krize cena spadla na zhruba 40 dolarů za barel.

Bez zahrnutí vlivu hodnoty zásob druhá největší ropná společnost v Evropě vykázala zisk 2,6 miliardy dolarů. Meziročně ale zisk klesl o 23,5 procenta. Podle BP za snížením stojí vývoj směnných kurzů, hlavně pokles eura a libry vůči dolaru, a ztráty ruské divize. Za celý rok se zisk bez změny hodnoty zásob zvýšil o 39 procent na 25,6 miliardy dolarů.

Těžba ropy a plynu se ve čtvrtletí zvýšila o jedno procento na 3,945 miliónu barelů ropného ekvivalentu denně. Za celý rok mírně vzrostla na 3,84 miliónu barelů z předloňských 3,82 miliónu barelů.

BP vyplatí roční dividendu 14 centů na akcii. V předchozím roce dividenda činila 13,25 centu na akcii, napsaly agentury AP a Reuters.

Pokles cen ropy poznamenal hospodaření všech předních ropných společností. Zisk největší veřejně obchodované ropné firmy na světě Exxon Mobil ve čtvrtém čtvrtletí klesl o 33 procent. Zisk menšího amerického konkurenta Chevron se díky jednorázovému zisku z výměny aktiv mírně zvýšil, tržby však výrazně klesly. Největší evropská ropná společnost Royal Dutch Shell se ve čtvrtletí propadla do ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám