Hlavní obsah

Britské domácnosti si půjčují peníze, aby měly na jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou Británii v neděli překvapily výsledky průzkumu o hospodaření s penězi. Každá pátá domácnost přiznala, že si v dubnu musela vypůjčit peníze, či sáhnout na úspory, aby měla na jídlo. Uvedla to BBC.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Celkem pět miliónů domácností v průzkumu Which? uvedlo, že peníze nejčastěji vybraly z kreditní karty, kontokorentu, nebo sáhly na úspory.

Průzkum se každý měsíc zabývá spotřebním chováním rodin. Šéf průzkumu Which? Richard Lloyd označil výsledky jako šokující. Vláda totiž od dubna změnila některé daně a předpokládalo se, že domácnosti na tom budou naopak lépe. "Je naprosto šokující, že tolik lidí si musí půjčovat na úhradu tak základních potřeb jako jsou potraviny," řekl Lloyd.

Na úspory a půjčky nejčastěji logicky sáhly domácnosti s nejnižšími příjmy, polovina z nich má méně než 21 000 liber ročně (asi 630 000 korun).

Přes osmdesát procent lidí v průzkumu uvedlo, že má strach z rostoucích cen jídla. Polovina respondentů uvedla, že by výdaje za jídlo příští měsíc ráda snížila. Téměř 60 procent lidí tvrdí, že má problém vyjít se svým současným příjmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám