Hlavní obsah

Britské banky mají na krku další skandál, odškodnění je přijde na 39 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Odškodné ve výši až 1,3 miliardy liber (zhruba 39 miliard korun) musí zaplatit lidem 13 bank a dalších společností ve Velké Británii. Důvodem je prodej nevýhodného pojištění ke kreditním kartám, oznámil tamní Úřad pro finanční etiku (FCA). Podle agentury Reuters jde o další skandál britských bank.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Britské libry

Článek

FCA se na odškodnění dohodl s pojišťovací společností Card Protection Plan (CPP), dále s 13 bankami včetně takových finančních obrů, jako je Barclays, HSBC či Royal Bank of Scotland, a také s několika vydavateli kreditních karet.

Případ se týká sedmi miliónů klientů, kteří si koupili produkty na ochranu svých kreditních karet nebo produkty chránící je v případě krádeže dokladů totožnosti. Úřad FCA sdělil, že zákazníci obdrželi zavádějící a nejasné informace o pojistkách; koupili si tedy pojištění, které nepotřebovali. První platby v rámci odškodnění se nečekají dřív než na jaře příštího roku.

Bývalý britský Úřad pro finanční služby (FSA), který FCA nahradil letos v dubnu, už loni na podzim uložil společnosti CPP pokutu 10,5 miliónu liber za prodej špatných produktů.

Britské banky se už v minulosti ocitly v centru několika skandálů, které se týkaly například manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR nebo s nevýhodným prodejem pojištění schopnosti klientů splácet úvěr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám