Hlavní obsah

Britská libra je nejslabší za tři roky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohloubení politické krize ve Velké Británii a obavy z brexitu bez dohody v úterý srazily kurz libry na tříletá minima. Libra oslabila o 0,8 procenta až na 1,197 dolaru za libru.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Protest odpůrců brexitu bez dohody

Článek

Britská měna byla v úterý nejslabší od „bleskového propadu“ v říjnu 2016, pár měsíců po referendu o brexitu. Jinak se kurz britské měny držel od poloviny osmdesátých let skoro pořád nad úrovní 1,20 dolaru za libru.

Libra oslabila i k evropské měně euro, dopoledne klesla až na 1,09 eura za libru. Vůči české koruně britská měna ztrácela na 28,33 koruny za libru.

Graf Bloomberg ukazuje propad libry v úterý ráno.

Královna Alžběta II. koncem srpna na doporučení předsedy vlády nařídila, aby ve druhém zářijovém týdnu skončila aktuální parlamentní schůze, přičemž nová má začít 14. října. Do platného termínu brexitu (31. říjen) už pak bude zbývat jen něco přes dva týdny, odpůrci odchodu bez dohody tedy chtějí zakročit už v následujících dnech.

Rebelové z řad vládních poslanců chtějí spolu s opozicí předložit návrh zákona proti brexitu bez dohody. Britský tisk spekuluje, že se premiér Boris Johnson chystá vypsat předčasné volby, možná už ve středu nebo ve čtvrtek. Johnson to nicméně popřel. Zároveň ujistil, že nebude žádat o další odklad brexitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám