Hlavní obsah

Britové mohou převzít podíl Lehman Brothers v Českých Radiokomunikacích

Britská společnost Mid Europa Partners může převzít zhruba třetinový podíl zbankrotované banky Lehman Brothers v tuzemské firmě České Radiokomunikace. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Článek

Britové tak mohou vlastnit kolem 75 procent v Českých Radiokomunikacích a posílit i svoji pozici v mobilním operátorovi T-mobile, kde mají České Radiokomunikace 39,2 procenta.

Americká banka Lehman Brothers v polovině září zbankrotovala. Tato událost je jednou z hlavních v takzvané světové finanční krizi. Skupina zahraničních investorů složená z americké investiční banky Lehman Brothers a investičních firem Mid Europa Partners a Al-Bateen Investment vstoupila do Českých Radiokomunikací předloni. Za firmu zaplatila konsorciu Bivideon 1,2 miliardy eur (tehdy asi 33,6 miliardy korun).

Mid Europa Partners spravuje podle webových stránek Českých Radiokomunikací aktiva v hodnotě přesahující tři miliardy eur (přes 70 miliard korun). Skupina v minulosti v ČR investovala kromě Českých Radiokomunikací také do mobilního operátora Oskar (dnes Vodafone) a kabelového operátora Karneval (dnes součást UPC). Ani v jedné z těchto firem už ale podíl nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám