Hlavní obsah

Británie uvažuje o znárodnění banky Bradford & Bingley

LONDÝN

Británie se chystá znárodnit problémový hypoteční ústav Bradford & Bingley (B&B). Informovala o tom televizní stanice BBC. Vláda však uvedla, že jednání o budoucnosti banky stále ještě neskončila.

Článek

Pokud by k znárodnění přistoupila, byla by B již druhou britskou bankou, která byla letos znárodněna. Kvůli krizi na finančních trzích vláda převzala v únoru banku Northern Rock.

Podle BBC rozhodnutí o znárodnění banky za využití stejné legislativy, jako při převzetí Northern Rock, by mohlo být oznámeno ještě dnes večer nebo v pondělí. Síť 200 poboček B by mohla být prodána jedné nebo více komerčním bankám.

Podle vlády jednání o B ještě neskončila. "Jednání se stále vedou. Další prohlášení se očekává před pondělním otevřením trhů," uvedl mluvčí ministerstva financí. B se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Bradford & Bingley se specializuje na poskytování hypotečních úvěrů na nákup nemovitostí, které pak majitel dál pronajímá. Podle zdrojů je hlavním kandidátem na nákup části B španělská banka Santander. Ta by již měla jednat s vládou a regulačními úřady o možném převzetí vkladů a sítě poboček. Portfolio hypotečních cenných papírů v hodnotě 40 miliard liber (1,2 bilionu Kč) by převzal stát.

Santander se k tomu odmítla vyjádřit. Podle BBC by se mezi zájemce o síť poboček mohly zařadit i banky HSBC a Barclays. Pět největších britských bank, HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays, Lloyds TSB a HBOS, a banka Santander již vlastní zhruba 30 procent B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám