Hlavní obsah

Británie se těší na francouzské boháče, rýpl si Cameron do Hollanda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Cabos

Britský konzervativní premiér David Cameron si na summitu skupiny G20 v Mexiku udělal terč z plánů nového socialistického francouzského prezidenta Françoise Hollanda na prudké zvyšování daní lidí s nejvyššími příjmy a velkých společností. Podle Camerona se už Británie těší na francouzské boháče.

Foto: Henry Romero, Reuters

Britský premiér David Cameron na summitu G20

Článek

Cameron prohlásil, že pro francouzské bohaté a podnikatele „rozvine červený koberec“, pokud Hollande splní předvolební slib a zvýší horní sazbu daně pro příjmy nad milión eur (asi 25,5 miliónu korun) ročně na 75 procent.

Britský premiér dále uvedl, že „přivítá v Británii více francouzských podniků, které budou platit daně na naše zdravotnictví, školy a všechno ostatní“. Podle Camerona je chybné mít naprosto nekonkurenceschopnou horní sazbu daně z příjmu.

Hollande se nenechal do polemiky zatáhnout. "Každý je odpovědný za to, co říká, a já jsem. V době, kdy by Evropané měli obzvlášť držet při sobě, neudělám nic pro to, abych tuto soudržnost oslabil," řekl novinářům v reakci na Cameronovy výroky.

Kandidát na předsedu francouzského parlamentu Claude Bartolone řekl, že Francouzi, kteří se přestěhovali do Británie, se stejně nakonec vracejí domů kvůli kvalitnější zdravotní péči a školám.

Britská vláda letos snížila sazbu z příjmu nad 150 000 liber ročně (asi 4,7 miliónu korun) z 50 na 45 procent. Po propuknutí krize v roce 2008 ji předešlá labouristická vláda zvýšila ze 40 na 50 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám