Hlavní obsah

Británie láká Číňany na stavbu jaderné elektrárny. Dostanou miliardové záruky

Británie poskytne projektu výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point počáteční záruku ve výši dvou miliard liber (74 miliard korun). Garance má povzbudit francouzskou energetickou společnost EDF a její čínské finanční partnery ke konečnému rozhodnutí o investici do odkládaného projektu. Oznámil to v pondělí v rámci své návštěvy v Číně britský ministr financí George Osborne.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Místo v jihozápadní Anglii, kde má vyrůst jaderná elektrárna Hinkley Point C.

Článek

Za Čínu se projektu nové jaderné elektrárny v jihozápadní Anglii účastní společnosti China General Nuclear Corp a China National Nuclear Corp. Evropská komise loni rozhodla, že britská vláda může výstavbu a provoz elektrárny podpořit celkovou částkou 16 miliard liber.

EDF, která rozhodnutí o projektu stále odkládá, vyjádření ministra podle BBC přivítala, nesdělila ale, zda rozhodne o spuštění projektu.

Osborne uvedl, že projekt Hinkley Point umožní další spolupráci mezi Británií a Čínou v jaderné energetice. "Velice vítáme čínské investice nejen do tohoto projektu, ale také možnost významných čínských investic do dalších jaderných elektráren v Británii," řekl Osborne podle agentury Reuters.

První v Evropě od Fukušimy

Projekt Hinkley Point je součástí plánu Británie nahradit pětinu stárnoucích jaderných a uhelných elektráren v zemi. Má to být první zahájená stavba jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011.

Elektrárna Hinkley by měla zahájit provoz v roce 2023, EDF ale letos uvedla, že se výstavba opozdí. Její životnost bude 60 let a celkové náklady na výstavbu se odhadují na 24,5 miliardy liber. Elektrárna bude mít dva reaktory, jejich celková kapacita výroby bude 3,3 gigawattu. Na celkové výrobě elektřiny v Británii tak bude mít podíl kolem sedmi procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám