Hlavní obsah

Brexit bez dohody by srazil růst české ekonomiky pod dvě procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Velká Británie nedosáhne dohody s Evropskou unií (EU) a dojde k takzvanému tvrdému brexitu, růst české ekonomiky to může snížit až o 0,8 procentního bodu na 1,7 procenta. Při brexitu s dohodou by český hrubý domácí produkt (HDP) rostl o 2,5 procenta. Vyplývá to výpočtu ministerstva financí v makroekonomické prognóze, na kterou upozornil deník E15.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Zastánce brexitu před britským parlamentem.

Článek

Vzhledem k těsné vazbě Česka na EU by podle ministerstva byla negativně postižena i tuzemská ekonomika. „A to jak přímo, prostřednictvím poklesu zahraničního obchodu se Spojeným královstvím, tak nepřímo, vlivem redukce poptávky po českém zboží v eurozóně,“ uvedl resort.

„Snížení tempa růstu HDP ČR by bylo spíše jednorázovou a dočasnou záležitostí,“ píše se v dokumentu ministerstva financí. „V dlouhém horizontu by však na nabídkové straně ekonomiky mohly zůstat ztráty plynoucí z vyšší uzavřenosti ekonomiky,“ uvádí dokument dále.

Pokud k tvrdému brexitu po uplynutí dvouleté lhůty stanovené Lisabonskou smlouvou 29. března skutečně dojde, přestanou ze dne na den platit všechny dohody. Na hranicích by znovu začala platit cla a dovoz zboží by výrazně zdražil, uvedl deník Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám