Hlavní obsah

Brazílii hrozí v době fotbalového šampionátu energetická krize

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci v Brazílii se již nyní, tři měsíce před začátkem mistrovství světa ve fotbale, které startuje 12. června, obávají energetické krize v zemi. Důvodem hrozícího nedostatku elektřiny je nízký stav hladin přehrad kvůli mimořádným suchům. Ta by měla podle předpovědi meteorologů trvat až do září. Brazilská energetika přitom spoléhá právě na obří vodní elektrárny.

Foto: Profimedia.cz

Zcela vyschlá část zásobárny vody Cantareira u Sao Paula

Článek

Tma na stadiónech ale nehrozí, mají nezávislý záložní systém. Kritické ale může být období krátce před mistrovstvím.

Dodávky elektřiny jsou závislé většinou jen na vodních elektrárnách, které vyrábějí 70 procent elektřiny.

V nádrži  Cantareira, která zásobuje vodou polovinu města Sao Paulo, klesla hladina na 15 procent její kapacity, což je nejméně od roku 1982. Dodávky vody do města už byly omezeny.

Foto: Profimedia.cz

Zbytky vody v části rezervoáru Cantareira

První zatěžkávací zkouškou bude období zhruba měsíc před mistrovstvím, kdy firmy v očekávaném náporu turistů zvýší výrobu potravinářských výrobků, nápojů a dalšího zboží krátkodobé spotřeby. Linky pojedou naplno i proto, aby se firmy připravily na několik dní volna, které budou zaměstnanci kvůli šampionátu mít.

Vzroste i spotřeba vody

Mistrovství světa ve fotbale znamená mimořádný nárůst ve spotřebě pitné vody, piva a občerstvení.

„Zvýšili jsme a koordinujeme výrobu v našich továrnách, aby byl v obchodech během utkání dostatek zásob,“ potvrzuje Camila Coutinhová, šéfka marketingu výrobce minerálních vod značek Indaiá e Minalba.

Mezinárodní ostudu, jakou by případný „blackout“ způsobil během šampionátu, si největší jihoamerická země nemůže dovolit, navíc je s mezinárodní fotbalovou asociací FIFA dohodnutá na propracovaném systému energetické bezpečnosti, který počítá mimo jiné i s instalací nezávislých naftových generátorů na stadiónech.

Energetickou nezávislost stadiónů na běžné městské elektrické síti zajišťuje dvojitý bezpečnostní systém generátorů a baterií. Ty by posloužily při případných výpadcích osvětlení a pro zajištění mediálních přenosů.

Hlavním dodavatelem záložního energetického systému je nadnárodní společnost Aggreko, které FIFA platí 47 miliónů brazilských reálů, což je v přepočtu kolem 400 miliónů korun. Tuto službu firma poskytla již na mistroství světa v Jihoafrické republice v roce 2010 a také během olympijských her, dodává brazilský list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám