Hlavní obsah

Bouřka v Praze způsobila pojišťovnám větší škody než povodně na severu Čech

Prudké bouřky doprovázené krupobitím, které v neděli večer zasáhly Prahu a okolí, způsobily podle odhadů pojišťoven škodu přes 1,6 miliardy korun. Je to více než na kolik pojišťovny odhadly škodu po nedávných povodních na severu Čech. Tam ji vyčíslily na 1,5 miliardy korun.

Článek

Podle České asociace pojišťoven způsobila bouře v Praze přes 30 000 pojistných událostí, zatímco po severočeských povodních by jich měly pojišťovny vyřídit 18 360. Celkově jsou ale škody po povodních samozřejmě větší, protože povodně na severu ničily i nepojištěný majetek. Celkově se škody odhadují jen v Libereckém kraji asi na pět miliard korun.

Bouřka s krupobitím v metropoli poškodila a především automobily, které lidé mají pojištěné - řádově jde o tisíce vozů. Lidé mají nejčastěji zničené karoserie a vymlácená skla.

"Již první odhady škod po víkendové bouři ukazují na kalamitu většího rozsahu než povodně a záplavy z prvního srpnového týdne," uvedla mluvčí Allianz pojišťovny Jaroslava Fašková. Allianz očekává, že počet škod přesáhne 2000 a jejich objem vystoupí k hranici 250 miliónů korun.

"Pohroma zasáhla nejlidnatější pražskou oblast a řádila především na vozidlech, kterých je v této městské části a přilehlém okolí relativně více. Navíc Pražané a okolní obyvatelé jsou vybaveni novějšími a dražšími modely, rodiny mívají často více vozidel," řekla  mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Pojišťovně Kooperativa nahlásili klienti po víkendu přes 5300 škod, z toho 3700 automobilů a 1650 škod na nemovitostech. Kooperativa očekává, že škody budou přibývat ještě v průběhu příštího týdne, až se lidé vrátí z dovolených. Celkové škody mohou dosáhnout až 500 miliónů korun.

Česká pojišťovna má aktuálně nahlášeno v Praze a okolí více než 6000 pojistných událostí, z toho téměř 4000 jsou škody na vozidlech a ve více než 2000 případů jde o škody na majetku. Pojišťovna odhaduje, že bude muset řešit až 10 000 škod týkajících se automobilů a další až 4000 škod na jiném majetku, především na budovách. Celkový objem škod se podle likvidátorů ČP může vyšplhat až k 600 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám