Hlavní obsah

Bolt dostal od investorů 15 miliard korun. Chystá konkurenci Rohlíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonská společnost Bolt, která mimo jiné provozuje aplikace pro alternativní taxislužbu, sdílená elektrokola nebo rozvoz jídla z restaurací, získala 600 milionů eur (15,3 miliardy korun) od investorů. Chce je využít na spuštění nové služby Bolt Market zaměřenou na rozvoz potravin. V Česku by Bolt mohl konkurovat například Rohlíku a Košíku.

Foto: Profimedia.cz

Pro vybudování nové služby Bolt plánuje využít své stávající technologie a síť kurýrů Bolt Food.

Článek

Novou službu dodávky potravin do 15 minut nazvanou Bolt Market společnost plánuje spustit v nadcházejících měsících. Dostupná má být v deseti evropských zemích, včetně Česka.

Peníze od investorů odpovídají tržnímu ohodnocení přesahujícím čtyři miliardy eur (přes 100 miliard korun). To je více než dvojnásobek oproti částce, na kterou investoři ohodnotili firmu v předchozím kole financování.

Bolt teď získal peníze od nových investorů Sequoia, Tekne a Ghisallo, ale také od stávajících investorů G Squared, D1 Capital a Naya.

Pro vybudování nové služby firma plánuje využít své stávající technologie a síť kurýrů Bolt Food.

Taxikáři už nemají povinný taxametr

Ekonomika

Firma v roce 2013 původně začala fungovat pod názvem Taxify jako alternativní přepravní aplikace, postupně však expandovala do dalších odvětví.

V současnosti v Česku nabízí také rozvoz jídla Bolt Food a sdílené elektrické koloběžky a bicykly. V Estonsku funguje také služba na sdílení aut Bolt Drive.

Společnost Bolt působí ve 30 zemích, kde má registrovaných více než 75 milionů zákazníků a 1,5 milionu partnerských řidičů. Na český trh vstoupila v roce 2015.

Česká skupina Rohlík Group, která provozuje tuzemský e-shop s potravinami Rohlík.cz a podobné služby v zahraničí, před nedávnem získala od investorů 190 milionů eur (4,84 miliardy korun). Finance jí mají mimo jiné pomoct k expanzi do Německa.

Reklama

Související články

Rozvoz jídel letos zažívá boom

Mnoho lidí si letos během koronavirové epidemie začalo objednávat jídlo domů. Roli přitom hrály obavy z nákazy či nedostatek času na vaření kvůli práci...

Výběr článků

Načítám