Hlavní obsah

Boj o volná místa: lidé jsou ochotni vzít jakoukoli práci

Právo, Jiří Vavroň

Udržet si pracovní místo či vlastní drobnou živnost v chodu se stává hlavní prioritou většiny zaměstnanců a drobných podnikatelů v České republice. A to i přesto, že „velká“ ekonomika postupně oživuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak uvádí zpráva ministerstva práce a sociálních věcí pro premiéra Petra Nečase, ke konci letošního prvního pololetí se totiž v ČR o jedno volné pracovní místo ucházelo průměrně 15,2 nezaměstnaných.

Řady nezaměstnaných na českém trhu práce, kde je už tak velmi málo volných míst, v dohledné době rozmnoží kvalifikovaní zaměstnanci státní správy, které čeká propouštění v důsledku snížení objemu mzdových prostředků.

Firmy přitom ani přes mírné oživení ekonomiky nepočítají s masovým nabíráním nových pracovníků. Mnohé z nich spíše mění současné pracovníky za kvalifikovanější a výkonnější, což ale vůbec neznamená, že půjde o nějakou mezigenerační výměnu. Nejednou mohou přijít o svá místa mladí lidé, kteří svůj věk považují za svoji hlavní přednost a práci samotné moc nedají.

Rozhodující je výkon a loajalita k firmě, ochota pracovat za méně peněz, potvrzují manažeři. I nadále však platí, že mezi nezaměstnanými je stále jenom velmi malé procento vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Víc cizinců podniká na živnostenský list

Drobní živnostníci musejí v Čechách a na Moravě počítat s tím, že jim roste konkurence z řad podnikatelů – cizinců. Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu totiž v Česku přibývá cizinců, kteří zde pracují právě jako živnostníci. Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu podnikalo v České republice na konci třetího čtvrtletí 90 427 cizinců. V porovnání s koncem září roku 2008 vzrostl jejich počet o 14 880 osob.

„Pracovní příležitosti pro cizince v posledních dvou letech hodně ubyly,“ řekl ČTK Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower. Aby si tedy cizí státní příslušníci udrželi finanční příjem a současnou životní úroveň, přecházejí podle něj ze zaměstnaneckého poměru k podnikání na živnostenský list. Konkurence tak Čechům přibude zřejmě především v obchodě a ve službách.

Roste ochota vzít jakoukoli práci

Zcela novým rysem trhu práce v České republice je skutečnost, že na rozdíl od minulých let, kdy nezaměstnaní i delší dobu hledali odpovídající zaměstnání podle své kvalifikace a zájmu, výrazně přibývá lidí, kteří jsou ochotni vzít jakoukoli nabízenou práci, aby nezůstali dlouhou dobu na podpoře.

„V porovnání s šetřením uskutečněným před dvěma lety došlo k velmi výraznému úbytku na straně těch nezaměstnaných, kteří se snažili najít si práci podle svých představ a své kvalifikace. Jejich počet se snížil o 12 procentních bodů, a to ve prospěch podílu těch, kdo by vzali každou práci, který se zvýšil o 10 procentních bodů,“ uvádí se v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podle ekonomických analytiků to odpovídá realitě. Především není moc z čeho vybírat. Firmy si drží na klíčových místech osvědčené, schopné pracovníky a nechtějí riskovat nepříjemná překvapení z výkonů úplných nováčků.

Většina občanů země si je změn na trhu práce dobře vědoma. Potvrzují to opět nedávné průzkumy CVVM. Více než čtvrtina oslovených občanů si podle zjištění CVVM myslí, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat vůbec žádnou práci. Třetina Čechů nyní považuje za obtížné sehnat jakoukoliv práci v místě bydliště. Téměř desetina tvrdí, že je to zcela nemožné.

V případě nenadálé ztráty zaměstnání by se necelé tři pětiny dotázaných nejprve pokoušely najít si nové zaměstnání odpovídající jejich vlastním představám. Zbylé dvě pětiny by se spokojily i s prací v jiném oboru, byť by to bylo spojeno s nižší odměnou či potřebou rekvalifikace.

Anketa

Setkali jste se už někdy s problémem, jak sehnat práci?
Ano, ale nakonec jsem byl/la úspěšný/á
51,4 %
Ano, a stále jsem nezaměstnaný/á
21,5 %
Ne, zatím se mi daří
15,8 %
Ne, ale žádnou jistotu nemám
11,3 %
Celkem hlasovalo 27170 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám