Hlavní obsah

Boeing získal zakázku na 50 letounů za pět miliard dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký koncern Boeing získal objednávku od letecké společnosti Alaska Airlines na 50 letounů typu 737. Informovala o tom agentura AP s tím, že katalogová cena činí pět miliard dolarů (asi 97 miliard korun).

Článek

Lze předpokládat, že konečná cena bude nižší, protože letecké společnosti běžně získávají slevy. Podle agentury Reuters má k dodávce dojít mezi lety 2015 - 2022.

Objednávka je dosud největší, kterou tyto americké aerolinky uskutečnily. Mezi padesáti stroji se nachází 37 letounů typu 737 Max. Jedná se o verzi s přepracovaným motorem, který je úspornější.

Alaska Airlines v současné době provozuje 120 letadel typu 737. Boeing doposud získal celkem 858 objednávek na typ 737 Max.

V pomyslném souboji mezi Boeingem a jeho evropským konkurentem Airbusem, pokud jde o objednávky i prodeje, zatím letos vychází jako vítěz jednoznačně americký koncern.

Zatímco Boeing prodal za tři čtvrtletí letošního roku 962 strojů, Airbus za stejné období pouze 437 letadel. Boeing rovněž předstihl Airbus, pokud jde o dodaná letadla. Americký kolos jich předal svým zákazníkům 436, Airbus pak jen 405.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám