Hlavní obsah

Boeing odchází z Aera za dvě koruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet schválil odchod americké firmy Boeing ze společnosti Aero Vodochody. Firmě se pod americkým výrobce příliš nedařilo. Za přenechání třetinového akciovému podílu vyplatí symbolickou částku dvě koruny.

Článek

Podíly od Boeingu odkoupí společnost Letka, která je dceřinnou firmou Fondu národního majetku a Česká konsolidační agentura. Každá z nich "zaplatí" jednu korunu.

Ukončit činnost Boeingu ve firmě chce stát ještě během října. "Otevírá se tak cesta k dalšímu rozvoji společnosti. Dohled nad restrukturalizací společnosti by mělo převzít Ministerstvo průmyslu a obchodu," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Boeing vstoupil do Aera v roce 1998. Tehdy koupil 35 procent společnosti za 950 miliónů korun. Stát si od vstupu Boeingu do Aera sliboval, že se bude lépe dařit prodat letadla L-159, kterých Aero vyrobilo nadbytek a v zahraničí o ně nebyl zájem. Za šestileté působení americké firmy se ale nepodařilo uzavřít žádnou mezinárodní smlouvu.

Smlouvy o odstoupení, které vláda schválila, podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna nebrání žádným dalším obchodním kontraktům mezi ČR a Boeingem. Americká firma je totiž jedním z uchazečů o kontrakt na dodávku 12 letadel pro České aerolinie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám