Hlavní obsah

Bleskovému pádu libry zřejmě pomohly počítače

Novinky, tov

Britská libra při obchodování v Asii v pátek na několik minut oslabila vůči dolaru o šest procent na 1,1841 USD/GBP, nový rekord po hlasování o brexitu. Poté ztrátu zmírnila na 1,5 procenta. Podle analytiků pád zřejmě způsobila reakce automatických obchodních systémů na zprávu v médiích, napsal server BBC.

Foto: Sukree Sukplang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Prudký propad kurzu libry následoval krátce poté, co deník Financial Times na webu zveřejnil zprávu, že francouzský prezident Francois Hollande vyzval „k tvrdým jednáním o brexitu“.

Analytici spekulují o tom, že příkazy na prodej libry vyslal počítačový program, který na internetu sleduje negativní zprávy ohledně brexitu.

„Nevíme, co to způsobilo. Je možné, že nějaký počítačový algoritmus reagoval na klíčové slovo nebo zprávu,“ řekl BBC analytik společnosti IG Angus Nicholson.

Mohlo jít i o chybu

Další automatizované programy, které reagují ve zlomku vteřiny, pak mohly následovat náhlý výkyv a také vsadit na prodej libry.

K incidentu došlo v čase, kdy se s librou tolik neobchoduje, takže několik větších obchodů může výrazně zahýbat kurzem. „Libra je teď velmi nestabilní měna,“ připomněl Nicholson.

Podle serveru nelze vyloučit, že mohlo jít o omyl některého z obchodníků, tzv. ukliknutí (fat fingers). V minulosti se například stalo, že obchodník zadal příkaz o řád větší, než zamýšlel.

Důvody náhlého výkyvu kurzu už analyzuje také britská centrální banka.

Britská libra tento týden klesla na 31letá minima poté, kdy v neděli britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že proces vystoupení z EU zahájí v březnu 2017. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám