Hlavní obsah

BlackBerry se dohodl s konsorciem na svém převzetí za 4,7 miliardy dolarů

Toronto
Aktualizováno

Ztrátový kanadský výrobce chytrých mobilních telefonů BlackBerry se předběžně dohodl na svém převzetí konsorciem, které vede největší akcionář Fairfax Financial Holdings, za 4,7 miliardy dolarů (90,4 miliardy Kč). V pondělí to uvedla kanadská firma.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

BlackBerry v pátek oznámil, že propustí 4500 lidí, což představuje zhruba 40 procent všech zaměstnanců firmy. Společnost současně sdělila, že ve druhém fiskálním čtvrtletí vykázala obrovskou provozní ztrátu a její výsledky budou horší, než čekají analytici. Čistá provozní ztráta za tři měsíce do konce srpna má činit 950 milionů až 995 milionů USD (18,1 miliardy až 19 miliard Kč).

Společnost BlackBerry uvedla, že podmínky předběžné smlouvy schválila její správní rada. Konsorcium nabídlo devět dolarů v hotovosti za každou akcii BlackBerry, kterou FairFax ještě nevlastní. Na konečné smlouvě by se obě společnosti měly dohodnout do 4. listopadu. BlackBerrry má teď čas zhruba šest týdnů, během kterých může přijímat nabídky případných dalších zájemců.

"Věříme, že transakce otevře vzrušující novou soukromou kapitolu pro BlackBerry, jeho zákazníky, operátory a zaměstnance," uvedl podle agentury AP Watsa. Fairfax Financial je holdingovou společností, která své obchodní aktivity soustřeďuje hlavně na oblast pojišťovnictví. Díky jejímu úspěchu se o ní v Kanadě mluví jako o kanadské Berkshire Hathaway, což je podnik, který patří Buffettovi.

Fairfax je také největším akcionářem BlackBerry a vlastní skoro deset procent akcií firmy. Na transakci ale podle serveru ekonomického listu The Wall Street Journal Fairfax ještě potřebuje získat finanční prostředky. Z obchodu také může před podpisem smlouvy kdykoli odejít.

Rychle z burzy

"Je to lepší než se rozpadnout na kusy," komentoval chystaný prodej podle agentury Reuters analytik Colin Gillis ze společnosti BGC Partners. "Toto je společnost, která musí odejít z burzy, jestli má mít nějakou šanci," poznamenal také.

Obchodování s akciemi BlackBerry bylo před oznámením pozastaveno. Akcie ztrátové společnosti předtím vykazovaly denní pokles o více než pět procent, napsal web cnbc.com.

Fairfax Financial je holdingovou společností, která své obchodní aktivity soustřeďuje hlavně na oblast pojišťovnictví, uvedl také cnbc.com. Společnosti, kterou vede inženýr indického původu Prem Watsa, se podle něj někdy říká kanadský Berkshire Hathaway, podle názvu podniku úspěšného amerického investora Warrena Buffetta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám