Hlavní obsah

Bill Gates přesvědčil další boháče k investicím do čisté energetiky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do fondu nejbohatšího muže světa a zakladatele Microsoftu Billa Gatese, který chystá investice za miliardu dolarů do obnovitelných zdrojů energie, se připojili i další dolaroví miliardáři. Je mezi nimi třeba šéf Amazonu Jeff Bezos, zakladatel Virgin Group Richard Branson nebo šéf e-shopu Alibaba Jack Ma. Informoval o tom server CNN.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Bill Gates je nejbohatším mužem světa

Článek

„Potřebujeme v budoucnu dostupnou a spolehlivou energii, která neprodukuje skleníkové plyny. Abychom toho dosáhli, musíme investovat do dobrých nápadů a dostat je z laboratoří na trh,” prohlásil Gates.

Majetek nejbohatšího muže světa letos časopis Forbes vyčíslil na 75 miliard dolarů (1,9 biliónu korun). Gates současně patří mezi přední světové filantropy.

Zatímco základní výzkum by podle něj měla podporovat vláda, riziko investic do malých start-upů i větších firem v nových oborech by podle něj měli nést soukromníci.

Obavy z Trumpa

Fond pod názvem Breakthrough Energy Coalition založil Gates loni. Zaměřuje se na inovace v energetice, ale i v dopravě, zemědělství či architektuře. Investoři mají do fondu společně vložit miliardu dolarů (25,4 miliardy korun).

Podle webu CNN mají ochránci životního prostředí obavy, že vláda nového prezidenta Donalda Trumpa zvrátí kroky, které k ochraně před klimatickými změnami podnikla administrativa Baracka Obamy, například v oblasti uhelných elektráren.

Trump označil změnu klimatu za „mystifikaci“. Do čela americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) vybral vrchního žalobce státu Oklahoma Scotta Pruitta. Ten patří také mezi skeptiky ohledně změny klimatu a donedávna ostře kritizoval politiku EPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám