Hlavní obsah

Bez práce je už přes půl miliónu Čechů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Počet lidí bez práce se během září opět zvýšil. Bez zaměstnání je nyní v Česku přes půl miliónu lidí, přesně konkrétně 500 812. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí je průměrná míra nezaměstnanosti 8,6 procenta. Tedy o desetinu procenta více než před měsícem.

Foto: Právo

Na úřadech práce přibývá nezaměstnaných.

Článek

Ze statistik dále vyplývá, že úřady evidovaly celkem 38 844 volných pracovních míst. Což je o 91 tisíc méně než loni. Na jedno volné pracovní místo připadá 12,9 uchazeče. Například v Bruntále je to pak 53,9 uchazeče.

„To nejvýraznější zhoršování nezaměstnanosti, jaké jsme zaznamenali během prvního čtvrtletí, kdy míra nezaměstnanosti vzrostla z šesti procent ke konci roku 2008 na 7,7 procenta v březnu, je již za námi, když zejména situace v průmyslovém sektoru začíná vykazovat známky stabilizace. Se zpožděním se však nepříznivá situace šíří do dalších sektorů (služby, stavebnictví, obchod),“ komentoval čerstvá data analytik Komerční banky Jan Vejmělek. 

Ze statistik dále vyplývá, že v září pobíralo podporu v nezaměstnanosti na 177 918 lidí, což bylo přes 35 procent všech lidí v evidenci.

Propouštění není u konce

Analytici upozorňují, že lidí bez práce bude přibývat ještě několik měsíců. Průměrná míra nezaměstnanosti by v Česku mohla přesáhnout dokonce deset procent.

„Přestože v příštím roce očekáváme mírné ekonomické oživení, míra nezaměstnanosti ještě poroste. Na konci letošního roku očekáváme míru nezaměstnanosti na 9,5 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost čekáme v polovině roku 2010,“ uzavřela analytička Raiffeisenbank Helena Horská. 

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Most16,5
Karviná14,5
Šumperk14,2
Bruntál14,1
Hodonín14,0
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ3,2
Praha3,4
Praha-západ3,8

Anketa

Bojíte se propouštění?
Ne, o práci jsem již přišel/přišla.
24,5 %
Ne, práci mám jistou.
33 %
Nevím, ale myslím si, že jsem nenahraditelný/á.
7,6 %
Ano, bojím se, o práci přišli kolegové.
30 %
Ano. Jsem přesvědčený/á, že mám výpoveď připravenou.
4,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6564 čtenářů.

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v USA je nejvyšší od roku 1983

Míra nezaměstnanosti v USA se v září zvýšila na 9,8 procenta ze srpnových 9,7 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od června 1983. Zaměstnavatelé v září...

Výběr článků

Načítám