Hlavní obsah

Berlín zakáže vjezd dieselů do některých ulic, rozhodl soud. Týká se to i normy Euro 5

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I německá metropole Berlín má v několika ulicích zavést zákaz vjezdu dieselových automobilů. Rozhodl o tom tamní správní soud s tím, že Berlín musí nejpozději do 31. března 2019 upravit plán pro dodržování čistoty ovzduší, aby obsahoval opatření nezbytná pro dodržení maximální hranice emisí oxidu dusičitého.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Dieselům by měl být zakázán vjezd do Friedrichstraße.

Článek

Zákaz se týká celkem jedenácti oblastí. Dotkne se jak osobních, tak nákladních vozů. Půjde mimo jiné o komunikaci na Leipziger Straße, Reinhardtstraße nebo Friedrichstraße. Zákaz začne platit dva až tři měsíce po jeho zanesení do plánu pro dodržování čistoty ovzduší.

Organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe (DUH) původně podala žalobu, v níž žádala zákaz vjezdu do centra všem naftovým vozidlům plnícím emisní normy Euro 1 až Euro 5.

Soud konstatoval, že však nelze zakázat vjezd do celého centra, vzhledem k tomu, že na množství míst jsou již v tuto chvíli emisní limity plněny.

Do uvedených ulic tak budou moci jezdit pouze vozy plnící normu Euro 6, která platí až od září 2014.

Právní přípustnost zákazů vjezdu dieselových vozů do německých měst v únoru posvětil Spolkový správní soud v Lipsku. [celá zpráva] Následně na konci května začal zákaz platit v několika ulicích v Hamburku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám