Hlavní obsah

Benzín za týden mírně zdražil, nafta zlevnila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena benzínu Natural 95 v ČR od minulého týdne vzrostla o sedm haléřů na 33,09 Kč za litr. Nafta naopak zlevnila o 12 haléřů na průměrných 32,01 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která vývoj cen sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 15. červenci

Článek

Pohonné hmoty letos nejprve od února vytrvale zdražovaly, v poslední době však růst cen zpomaloval.

Podle analytičky společnosti Colosseum Evy Mahdalové bude rozdílný vývoj cen benzínu a nafty pokračovat i nadále. "V nejbližším týdnu očekáváme zvýšení cen benzínu, naopak u nafty očekáváme další zlevnění pod 32 korun," řekla.

Podle ní může za trend odlišný vývoj cen pohonných hmot na komoditní burze v Rotterdamu. "V uplynulém týdnu tam benzín extrémně zdražil o sedm procent, naopak cena nafty se v důsledku vysoké nabídky snížila o 6,5 procenta," uvedla. Velkoobchodní cena benzínu je nyní vyšší o 40 procent, což je neobvyklé. "V posledních dvou letech byl benzín v průměru dražší jenom o přibližně šest procent," dodala.

Nejdražší benzín je momentálně v Plzeňském kraji, kde litr vyjde na průměrných 33,54 Kč, což je o dva haléře více než v Jihomoravském kraji. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce v Praze, tamní čerpací stanici nabízejí litr průměrně za 32,74 Kč.

Nejlevnější jsou pohonné hmoty v Královéhradeckém kraji. Litr benzínu tam stojí v průměru 32,68 Kč, nafta se prodává za 31,43 Kč/l.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám