Hlavní obsah

Benzín tento měsíc zlevní ke 40 korunám

Ceny pohonných hmot pokračují v rychlém poklesu. Jen za prvních deset srpnových dní zlevnily benzín i nafta o více než tři koruny. Do konce srpna se motoristé mohou těšit na další výrazné snížení cen.

Foto: Právo

Článek

„Do konce prázdnin poklesne cena benzínu i nafty ještě o další 1,50 až dvě koruny. U benzínu by se tak cena měla dostat těsně nad 40 korun za litr, u nafty potom ke 42 korunám,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ve středu se podle společnosti CCS prodával Natural 95 v průměru za 41,99 Kč a nafta za 43,45 Kč za litr. Od začátku prázdnin tak cena klesla už

o šest korun, u nafty o pět korun.

Benzín dál zlevňuje, v průměru stojí pod 42 korun

Ekonomika

Rafinerie snižují marže

Některé čerpací stanice, například řetězec Tank ONO, který provozuje přes čtyři desítky pump, prodávají pohonné hmoty o dost levněji už teď. Litr Naturalu 95 tam vyjde na 38,90 Kč a nafty na 40,90.

Za vlnou zlevňování je podle Tomčiaka hlavně výrazný pokles velkoobchodních cen pohonných hmot. „Jen od konce července klesla cena u Unipetrolu o 3,30 koruny,“ prohlásil.

V celé Evropě podle jeho slov už průměrné marže rafinerií u benzínu poklesly na dlouhodobý průměr na úrovni deset dolarů za barel, jak tomu bylo před ruskou invazí na Ukrajinu. U nafty jsou ale marže stále zvýšené, na úrovni třicet dolarů za barel, když dlouhodobý průměr je patnáct dolarů za barel.

„Ještě v květnu ale marže dosahovala přes šedesát dolarů za barel,“ podotkl analytik. Pokles marží vysvětluje tím, že poptávka po pohonných hmotách roste pomaleji, než se čekalo. Vysoké ceny způsobily, že řidiči jezdí méně, více ekonomicky nebo kratší trasy.

Maďaři přišli na trik, jak obejít omezení na benzinkách

Ekonomika

Globální spotřeba ropy ale roste. Mezinárodní agentura pro energii (EIA) zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok o 380 000 na 2,1 milionu barelů denně. Jedním z důvodů je podle ní fakt, že ropa částečně nahrazuje drahý zemní plyn při výrobě elektřiny. „Ceny zemního plynu a elektřiny vystoupily na nové rekordy, což v některých zemích podporuje přechod od plynu k ropě,“ uvedla EIA. „Tyto mimořádné nárůsty, které se soustředí převážně na Blízkém východě a v Evropě, maskují relativní útlum v jiných sektorech,“ doplnila.

Zároveň ale roste i nabídka ropy na trhu. Produkci zvyšuje ropný kartel OPEC, zejména jeho členové Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Kuvajt, ale také země mimo kartel jako Spojené státy, Kanada, Čína a Brazílie.

„Ministerstvo energetiky USA uvedlo, že příští rok očekává rekordní produkci, a Spojené státy jsou už nyní největším světovým producentem ropy,“ dodal Tomčiak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám