Hlavní obsah

Benzín je o šest korun levnější než před rokem

Aktualizováno

Pohonné hmoty v ČR od minulého týdne opět zlevnily. Průměrná cena Naturalu 95 se dostala pod hranici 31 korun za litr, prodává se za 30,96 Kč/l. Benzín je tak o šest korun levnější než loni. Naftu tankují řidiči v průměru za 29,48 Kč/l, což je o devět haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z informací společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 30. září

Článek

Loni na přelomu září a října řidiči tankovali Natural 95 za téměř 37 korun a naftu za 36 korun.

Benzín zůstává nejdražší v Praze, kde nyní stojí průměrně 31,75 Kč/l. Za naftu zaplatí řidiči nejvíce v Jihomoravském kraji, a to v průměru 30,26 Kč/l. Na Vysočině je nafta jen o haléř levnější, přes třicetikorunovou hranici se pak cena nafty dostala ještě v Praze.

Nejlevnější benzín nabízejí čerpací stanice v Ústeckém kraji, stojí tam průměrně 30,59 Kč/l. Cena nafty se v Královéhradeckém kraji dostala dokonce těsně pod 29 korun, prodává se tam za průměrných 28,99 Kč/l.

Ceny mohou ještě níž

„V horizontu dvou týdnů očekáváme pokles cen o dalších 20 až 30 haléřů,“ řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Důvodem je podle něj snižování velkoobchodních cen v Rotterdamu, a to zejména u benzínu.

„Produkce ropy ve světě je nadále vysoká a globální zásoby rostou. Velké investiční banky jedna za druhou snižují svoje odhady cen. Analytici Goldman Sachs dokonce uvedli, že pravděpodobnost propadu ceny na 20 dolarů za barel ze současných 45 roste. Banka odhaduje, že OPEC bude nadále zvyšovat svoji produkci i v roce 2016,“ dodal Tomčiak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám