Hlavní obsah

Benzín bude zase brzy dražší než nafta

Ceny benzínu u čerpacích stanic rostou, kdežto nafta v posledních dnech mírně zlevnila. Zatímco ještě počátkem května byla nafta v průměru dražší o téměř 2,40 Kč, nyní je to už asi jen o 30 haléřů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Je to dáno tím, že skončila zimní sezona, kdy se používá topná nafta v agregátech, a poptávka po naftě klesá. Cena benzínu bývá zpravidla přes léto vyšší než u nafty. Brzy se dočkáme toho, že benzín bude dražší, tak jak jsme na to byli zvyklí v minulých letech,“ řekl v pondělí Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Natural 95 podle společnosti CCS od počátku května podražil asi o 3,20 Kč za litr na průměrných 45,93 Kč, nafta za stejné období zdražila o téměř 1,30 Kč a v neděli se v průměru prodávala za 46,24 Kč za litr.

„Velkoobchodní ceny v celé Evropě u benzínu rostou a u nafty klesají. V nejbližších dnech tak bude benzín zase dražší,“ potvrdil Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. V následujícím týdnu lze podle něj čekat další zdražování benzínu, a to až o několik desítek haléřů.

Drahota u pump: S maržemi rafinerií nic nezmůžeme, přiznalo ministerstvo

Ekonomika

Trh s ropou se podle Křečka začal uklidňovat, když její cena osciluje kolem 110 dolarů za barel, v pondělí to bylo okolo 113 dolarů. „Bohužel cena nebude klesat výrazně pod 110 dolarů a při těchto úrovních lze očekávat ustálení cen u čerpacích stanic,“ prohlásil Křeček.

Tomčiak očekává, že světová poptávka po ropě bude proti původním předpokladům nižší. Nabídka ropy navíc stoupne a jednotliví producenti se budou snažit nahradit výpadek dodávek z Ruska.

Pomůže nižší daň

„USA by podle tamního ministerstva energetiky měly zvýšit produkci na nový rekord. Do zvýšení těžby více investují i Kanada, Brazílie nebo Čína. Kartel OPEC má také kapacitu na zvýšení těžby,“ uvedl Tomčiak.

Motoristům pomůže, že od příští středy začne platit snížení spotřební daně u benzínu i nafty o 1,50 Kč na litr. Cena by tak se započítáním DPH mohla klesnout asi o 1,80 Kč za litr.

Do cen by se to mělo promítnout poměrně rychle. „Bude to mít výrazný vliv. Už jsme loni zažili snížení spotřební daně z nafty o korunu a tehdy se to promítlo do koncové ceny až z 95 procent v průběhu dvou měsíců. Teď se kontrolují marže pumpařů a situace je pod větším drobnohledem, a tak se snížení spotřební daně projeví rychleji,“ míní Křeček.

Benzin výrazně zdražil

Ekonomika

Snížení cen bude rychlé i podle Tomčiaka. „Nemyslím, že by si čerpací stanice nechaly marži pro sebe,“ doplnil.

Snížená spotřební daň má platit do konce září, podle Křečka je ale možné, že to nakonec bude déle. „U těchto opatření je vždy problematické nastavit vhodný okamžik, kdy z nich vystoupit. Obávám se, že vysoká inflace nás bude trápit nejméně celý letošní rok. To opatření tak tady s námi může být delší dobu,“ prohlásil Křeček. Úlevu však podle ekonoma minimálně prozatím nepřinese zrušení povinného přimíchávání biosložek do paliv s platností od července.

„Aby byly naplněny emisní regule na evropské úrovni, musí k přimíchávání biosložek docházet. Obávám se, že výrobci se budou bát přimíchávání zrušit,“ řekl Křeček. I kdyby byl právní rozbor, že by bylo možné s přimícháváním přestat a nebyly by z toho žádné pokuty, stejně má podle něj většina rafinerií již uzavřené kontrakty na odběr biopaliv.

„A tak se bavíme nejdříve o příštím roku, kdy by některé kontrakty na odběr biopaliv nemusely být prodlouženy. Efekt zrušení přimíchávání se letos neprojeví,“ uzavřel.

Rafinérie mají Česko v hrsti. Kdo pohádkově těží z vysokých cen u benzínek

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám