Hlavní obsah

Benzin a nafta zlevnily a ceny půjdou dál dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o sedm haléřů na 32,48 koruny za litr. Nafta zlevnila o devět haléřů na 31,95 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 16. říjnu

Článek

Nejlevnější pohonné hmoty tankují motoristé na jihu Čech. Litr nafty stojí v Jihočeském kraji v průměru 31,42 koruny. Stejné množství Naturalu 95 tam vyjde na 31,98 koruny. V žádném jiném kraji se průměrná cena benzinu pod 32 korun nedostala.

Naopak nejdráž vycházejí pohonné hmoty na Vysočině. Benzin Natural 95 tam vyjde v průměru na 32,84 koruny. Diesel nabízejí pumpy na Vysočině v průměru za 32,44 koruny.

„V příštím týdnu se přitom řidiči v Česku dočkají dalšího zlevnění pohonných hmot, opět v rozsahu pěti až deseti haléřů na litr,” očekává ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Se zpožděním se totiž na domácím trhu projeví pokles cen ropy.

„Cenu ropy (...) drží dole také obava z celosvětového ekonomického útlumu. Mezinárodní měnový fond prognózuje, že globální hospodářství letos poroste nejpomaleji od světové finanční krize před deseti lety. Důvodem je hlavně nejistota způsobená obchodní válkou USA a Číny a dalšími faktory typu hrozby tvrdého brexitu. Ropu Brent udržuje pod úrovní šedesáti dolarů za barel také vysoký stav amerických zásob,” dodal.

Benzin je momentálně v Česku levnější než v okolních zemích, s výjimkou Polska. V Německu, Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku vyjde benzin řidiče v průměru dráž než v Česku. Nafta je pak dražší v Německu, Rakousku i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku ale vyjde levněji.

Na čerpací stanici v Budapešti zaměnili naftu a benzin

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám