Hlavní obsah

Benzin a nafta za týden mírně zlevnily

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu poklesly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se prodává v průměru za 28,01 koruny, což je o devět haléřů méně než před týdnem. Nafta zlevnila o tři haléře na 27,55 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Celostátní průměr cen vytrvale rostl zhruba od poloviny května, více než dvouměsíční růst se zastavil na konci července. Díky výraznému poklesu cen paliv na začátku roku jsou však jejich ceny stále výrazně nižší než ve stejném období loňského roku. Litr benzinu je aktuálně o 4,79 koruny levnější než před rokem, nafta za rok zlevnila o 4,35 koruny za litr.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr benzinu vyjde v průměru za 27,55 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 27,08 koruny za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 28,69 koruny. Naftu pořídí řidiči v metropoli v průměru za 28,45 koruny za litr.

Ropa je na maximu od března, překonala 46 dolarů za barel

Ekonomika

Ceny ropy se ve středu na světových trzích zvyšovaly. Podpořily je zejména údaje o stavu zásob suroviny ve Spojených státech, které posílily naděje, že poptávka po pohonných hmotách odolá pandemii nemoci covid-19.

Kolem 18:00 SELČ cena severomořské ropy Brent vykazovala růst o 1,6 procenta na 45,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala 1,7 procenta na 42,33 dolaru za barel.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 12. srpnu

Reklama

Související články

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám