Hlavní obsah

Benzin a nafta v Česku zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zlevnily. Cena benzinu klesla od minulé středy o 14 haléřů na 33,55 koruny za litr a nafta zlevnila v průměru o 17 haléřů na 32,53 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku od poloviny února zdražovala, výraznější růst cen se zastavil na začátku června.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 12. červnu

Článek

Benzin Natural 95 nyní tankují řidiči nejdráž na Vysočině, kde vyjde litr na 34,03 koruny. V ostatních regionech Česka platí motoristé méně než 34 korun za litr.

Nafta je nejdražší v Praze, benzinové stanice ji nabízejí v průměru za 33,25 koruny za litr. Přes 33 korun stojí litr nafty už jen na Vysočině.

Nejlevněji vyjde benzin v Jihočeském kraji, kde ho řidiči kupují v průměru za 33,25 koruny za litr. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, kde stojí litr 32,10 koruny. Jen o haléř více za litr zaplatí řidiči v Jihočeském kraji.

Ceny ropy výrazně klesají

Ceny ropy ve středu na trzích výrazně klesaly. Důvodem byl nečekaný růst zásob suroviny ve Spojených státech a výhled slabší poptávky po ropě.

Kolem 17:55 SELČ cena severomořské ropy Brent odepisovala 2,3 procenta na 60,86 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI byla levnější skoro o tři procenta a prodávala se za 51,70 dolaru za barel.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy se v uplynulém týdnu v USA zvýšily o 2,2 milionu barelů. Analytici přitom čekali jejich pokles, a to o 481 tisíc barelů. Zásoby pohonných hmot pak stouply více, než se čekalo.

EIA současně v úterý snížila odhad růstu světové poptávky po ropě a růstu těžby v USA v letošním roce. Poptávka po ropě by se letos měla zvýšit o 1,22 milionu barelů denně, což je o 160 tisíc barelů denně méně, než úřad čekal doposud. Růst těžby v USA pak EIA snížila o 140 tisíc barelů na 12,32 milionu barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám