Hlavní obsah

Benzin a nafta mírně zlevňují

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku druhý týden po sobě mírně zlevňují. Průměrná cena benzinu Natural 95 za poslední dva týdny klesla o dvanáct haléřů na 32,26 koruny za litr. Litr nafty stál ve středu průměrně 31,95 koruny, o 14 haléřů méně než před dvěma týdny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, jež ceny paliv sleduje. Na přelomu prosince a ledna ceny rostly.

Článek

Natural 95 zlevnil za týden o šest haléřů na litr, stejně jako tomu bylo předchozí týden. Litr nafty zlevnil za poslední týden o osm haléřů, za předposlední týden o šest haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje. Předtím ceny u čerpacích stanic od konce loňska rostly.

Meziročně je benzin o 5,3 procenta dražší, když litr stál před rokem 30,64 koruny. Litr nafty oproti stejnému období loňského roku zdražil o 2,7 procenta z 31,10 koruny.

Nejdražší paliva na Vysočině, nejlevnější v jižních Čechách

Nejdráže tankují motoristé na Vysočině, kde průměr ovlivňují vyšší ceny pohonných hmot u pump na dálnici D1. Za litr Naturalu 95 platili ve středu v průměru 32,88 koruny a za litr nafty 32,58 koruny. Benzin tam zlevnil o tři haléře na litr, nafta o sedm haléřů.

Druhým nejdražším regionem je i nadále Praha s průměrem 32,73 koruny za litr u benzinu a 32,45 koruny za litr u dieselu. To znamená, že tam benzin za týden zlevnil o deset haléřů na litr, zatímco cena litru nafty klesla o sedm haléřů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 29. lednu.

Pod 32 korun stojí litr Naturalu 95 v Jihočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji a vůbec nejlevnější je v průměru na jihu Čech za 31,79 koruny.

Průměrná cena nafty je pod 32 korunami už v osmi krajích. Nejméně řidiči aut se vznětovými motory zaplatí v Jihočeském kraji, za litr nafty průměrně 31,46 koruny.

Spojené státy vyslaly na východ Sýrie experty na průzkum ropných polí

Blízký a Střední východ

Ceny ropy v poslední době snižovaly obavy z dopadů šíření nového koronaviru z Číny, ve středu se k tomu přidala zpráva o zvýšení amerických zásob ropy.

Opačným směrem, tedy vzhůru, je naopak tlačí skutečnost, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvažuje prodloužit omezení těžby nejméně do června.

Ve středu kolem 17:55 SEČ tak tyto protilehlé tlaky vedly k tomu, že cena severomořské ropy Brent stoupala o půl procenta na 59,79 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu naopak odepisovala půl procenta na 53,21 dolaru za barel.

Foto: Nick Oxford, Reuters

Těžba ropy.

Americký úřad pro energetické informace EIA ve středu uvedl, že v týdnu do 24. ledna se zásoby ropy v zemi zvýšily o 3,5 milionu barelů. Analytici přitom očekávali nárůst pouze o 482 tisíc barelů.

OPEC nevylučuje větší snížení těžby, pokud se v Číně sužované koronavirem sníží poptávka po surovině.

Teprve loni v prosinci se přitom OPEC dohodl se svými partnery v čele s Ruskem na snížení těžby v prvním čtvrtletí 2020 o dalších 500 tisíc barelů denně, tedy na 1,7 milionu barelů denně.

Reklama

Související články

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem se ve čtvrtek shodl, že doporučí rozsáhlejší snížení těžby...

Výběr článků

Načítám