Hlavní obsah

Benzin a nafta jsou o několik haléřů dražší než před týdnem

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku v týdnu od minulé do této středy mírně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o šest haléřů na průměrných 28,03 koruny za litr. Litr nafty se nyní prodává v průměru za 27,21 koruny, což je o deset haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

V meziročním srovnání je benzin v Česku v současnosti levnější o 4,26 koruny. Za litr nafty platili motoristé ve druhé polovině loňského října o 4,67 koruny více než nyní.

Nejlevnější paliva natankují řidiči stále v Ústeckém kraji. Litr benzinu u tamních čerpacích stanic stojí v průměru za 27,67 koruny, což je o dva haléře méně než před týdnem. Litr nafty řidiči v tomto kraji natankují v průměru 26,68 koruny, což je o osm haléřů méně než před týdnem.

Pod 27 korun za litr se průměrná cena dieselu dostala ještě v krajích Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém a Zlínském.

Benzin a nafta zdražily o dva haléře

Ekonomika

Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze. Cena litru benzinu v hlavním městě přitom za týden klesla o čtyři haléře na 28,64 koruny. Litr nafty tam naopak zdražil o 13 haléřů na 28,33 koruny.

Více než 28 korun řidiči v průměru zaplatí za Natural 95 také ve středních Čechách, na jižní Moravě, na Vysočině a v Olomouckém kraji. Nafta je dražší než 28 korun pouze v Praze.

Ceny ropy v průběhu středy klesaly. V 16:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o pět procent na 39,14 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 5,6 procenta na 37,36 dolaru za barel.

Norský ropný fond se propadl do ztráty, čeká další výkyvy na trzích

Ekonomika

Stál za tím pokračující růst počtu nových případů nemoci covid-19 v USA a v Evropě, který nutí vlády k přijetí nových omezení pohybu a vyvolává obavy o budoucnost ekonomického oživení a poptávky po ropě. Ke ztrátám přispěla i zpráva o růstu zásob v USA.

Americký ropný institut API oznámil, že zásoby ropy v uplynulém týdnu stouply o 4,6 milionu barelů. Podle údajů amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA zásoby vzrostly o 4,3 milionu barelů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters přitom čekali zvýšení zásob jen o 1,2 milionu barelů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 28. říjnu

Reklama

Související články

Benzin a nafta za týden mírně zlevnily

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu poklesly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se prodává v průměru za 28,01 koruny, což je o devět haléřů...

Výběr článků

Načítám