Hlavní obsah

Bělorusko se nakonec dohodlo na zdražení plynu

MOSKVA

Bělorusko ve neděli v noci přistoupilo na skutečnost, že mu Rusko plyn zdraží z dosavadních 46 dolarů na 100 dolarů za 1000 metrů krychlových. Za to ale zdraží tranzitní poplatky přes své území.

Článek

Gazprom navíc koupí poloviční podíl v běloruské plynárenské síti Beltransgaz. Zaplatí za něj 2,5 miliardy dolarů.

Koncern o tom informoval v noci na pondělí poté, co nákupem 50 procent akcí Baltransgazu získá Gazprom poloviční kontrolu nad běloruskou plynárenskou sítí. Podle dohody bude Bělorusko platit za plyn z Ruska v hotovosti, Gazprom zaplatí za podíl v plynárenské síti také hotově.

Noční dohodou o cenách plynu se podařilo zabránit výpadku dodávek do některých evropských zemí, zejména do Polska a Německa. Gazprom trval na tom, že zásobování Běloruska omezí, pokud se nová cenová dohoda neuzavře do půlnoci na pondělí. Minsk na to chtěl odpovědět úplným zastavením tranzitu to Evropy.

Rusko pokrývá spotřebu plynu v Evropě z jedné čtvrtiny. Pětina dodávek ruského plynu pro Evropu jde přes Bělorusko, čtyři pětiny přes Ukrajinu. Český RWE Transgas odebírá plyn od Gazpromu přes ukrajinské plynovody.

Nové ceny pro Bělorusko budou platit po čtyři roky, stále ale nejsou na evropské úrovni. Evropským zákazníků Gazprom účtuje za 1000 krychlových metrů kolem 250 dolarů.

Gazprom vysvětlil svůj cenový nátlak na Bělorusko tím, že chce postupně zvýšit všem bývalým zemím Sovětského svazu ceny plynu na světovou úroveň. Za posledních 12 měsíců Rusko zdražilo plyn Ukrajině, Gruzii, Arménii a Moldavsku. Cenový spor s Ukrajinou před rokem postihl omezením dodávek několik evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám