Hlavní obsah

Běloruské firmy vydělávají na ruských sankcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se usilovně snaží zabránit dovozu evropských potravin z Běloruska, které se na vnitřní ruský trh dostávají navzdory vyhlášeným sankcím. Podle ruské agentury RIA Novosti Moskva vytvořila speciální komisi, která má „ilegální reexport” řešit na bázi celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Prodavačky sýru v moskevské prodejně. Snímek je z doby těsně po uvalení dovozního embarga.

Článek

Cílem Moskvy je zřídit na běloruských hranicích s Evropskou unií speciální kontroly.

Rusko vyhlásilo počátkem září embargo na dovoz potravin z členských zemí Evropské unie, Kanady, Austrálie a Norska. [celá zpráva]

Krok byl reakcí na sankce, které Brusel zavedl proti Moskvě za podporu, kterou poskytuje východoukrajinským separatistům. Sankce proti západním výrobcům zablokovaly dovoz masných a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, ryb a dlouhé řady další potravinářské produkce do Ruska.

Bělorusko se ale postupně stalo přepravní stanicí, přes kterou se západní zboží na ruský vnitřní trh stejně dostává, píše RIA Novosti. Ruští celníci zaznamenali na hranicích s Běloruskem už téměř stovku takových případů. V převážné většině jde o mléčné výrobky a ovoce, dovážené prý zejména z Polska a pobaltských států, ale například i o americké maso.

Chystají se založit společné firmy

Bělorusko podle ukrajinského tisku na ruských sankcích výrazně vydělává. Mléko a maso dovážené ze zemí EU a ze zámoří ve svých potravinářských provozech zpracovává na mléčné a masné výrobky, které pak jako běloruské zboží vyváží do Ruska. "Minsk s evropskými dodavateli dokonce zvažuje zakládání společných podniků, které budou krmit Rusko," uvedla RIA Novosti.

Mléko z Evropy bylo podle běloruských médií do vyhlášení sankcí pro místní dovozce příliš drahé. "Po vyhlášení sankcí ale měli Evropané dvě možnosti: buď mléko vylít do kanálu, nebo zlevnit. Vybrali si druhou možnost. Pro Bělorusko je nyní výhodné dovážet evropské mléko k dalšímu zpracování a vývozu do Ruska," řekl běloruským novinářům zdroj z minského ministerstva zemědělství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám