Hlavní obsah

Bayer kupuje za rekordní částku amerického výrobce geneticky modifikovaných plodin

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce léků a chemikálií Bayer se dohodl na převzetí amerického výrobce osiv Monsanto za 66 miliard dolarů (1,6 biliónu korun), uvedl ve středu server BBC. Transakce bude největším hotovostním převzetím v historii.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Obchodníci sledují vývoj ceny akcií společnosti Monsanto na burze v New Yorku.

Článek

Bayer vyrábí nejen léky jako aspirin nebo přípravek proti kocovině Alka-Seltzer, ale i produkty pro zemědělce - hnojiva či postřiky proti škůdcům. Monsanto je známé svými geneticky modifikovanými plodinami jako kukuřice, soja, bavlna nebo pšenice, jejichž používání často kritizují ekologičtí aktivisté.

Pokud spojení schválí regulační úřady, vznikne největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě, který bude ovládat přes čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů. Půjde zároveň o největší zahraniční akvizici, jakou kdy uskutečnila jakákoli německá firma.

Konkurenti v oboru Dow Chemical, DuPont a Syngenta také nedávno oznámili spojení, ačkoli i zde se čeká na schválení úřadů.

Obavy z ‘frankensteinských plodin’

Zemědělská sdružení vyjádřila obavy, že koncentrace na trhu omezí nabídku a zvedne ceny. Odpůrci geneticky modifikovaných potravin v Evropě se obávají vlivu Monsanta na kontinentu, píše britský server.

„Převzetí výrobce ‘frankensteinských plodin’ Monstanto může být pro Bayer i jeho zákazníky - zemědělce horor,” komentoval profesor John Colley z Warwick Business School.

Další ekonomové již dříve upozornili, že Bayer riskuje, protože se bude muset kvůli transakci významně zadlužit.

Anketa

Máte obavy z geneticky upravených plodin?
Ano
89 %
Ne
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 181 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám