Hlavní obsah

Banky z eurozóny splatí ECB předčasně 3,5 biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Banky ze 17členné eurozóny chtějí příští týden splatit Evropské centrální bance (ECB) v předstihu tříleté úvěry v objemu 137,2 miliardy eur (zhruba 3,5 biliónu korun). To je víc, než se čekalo, a označuje to, že alespoň část finančního systému se zotavuje, informovala agentura Reuters.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ECB půjčila bankám v rámci levných tříletých úvěrů v prosinci 2011 a v únoru 2012 celkem přes bilión eur. Tento krok obhajoval šéf ECB Mario Draghi s tím, že pomůže zabránit „opravdu velké úvěrové krizi“.

Splatit první část úvěru při nejbližší možné příležitosti se rozhodlo 278 bank, ta připadá na 30. ledna. Půjčku si od ECB v prvním kole vzalo 523 bank. ECB peníze rozpůjčovala v rámci programu LTRO (Long-Term Refinancing Operations).

Průzkum agentury Reuters naznačoval, že banky by mohly předčasně vrátit kolem 100 miliard eur. Banky teď budou mít možnost vracet vypůjčené peníze dle uvážení prakticky kdykoli, a to v týdenních intervalech.

Podle některých analytiků se předčasným splacením snaží jednotlivé banky udělat dobrý dojem na investory a ratingové agentury, na druhou stranu však může existovat riziko, že kvůli tomu budou přetěžovat samy sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám