Hlavní obsah

Banky se vzdávají poplatků ve prospěch postižené Asie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Některé z českých bank se rozhodly, že poplatky, které jdou do jejich kapes za sumy, které lidé poukazují na účty dobročinných organizací, které nyní vybírají na pomoc zemím postiženým ničivými vlnami tsunami, dají taktéž na humanitární účely. Jde jen o výjimečný krok, že by to dělaly při každé dárcovské kampani, o tom nepřemýšlejí.

Foto: Dana Ehlová

Vrcholem prvního dne Sokolnického byla Svatohubertská troubená mše.

Článek

"Na pomoc Asii pošleme to, co jsme vybrali na příslušných poplatcích, a přidáme stejnou částku z vlastních zdrojů," řekla mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková. Podle ní by touto cesto spořitelna dala několik stovek tisíc korun. Banka spravuje účet České katolické charity a za poslání peněz si běžně účtuje 45 korun.

Stejný krok udělala i ČSOB, u níž mají konta nadace Člověk v tísni, Adra a Unicef. "Hotovostní vklady na účty vedené v ČSOB, na něž se přispívá oblastem postiženým vlnami tsunami, jsou osvobozeny od poplatku. Poplatky vybrané bankou za hotovostní vklady ve prospěch těchto nadací do 4. ledna budou poukázány na účty těchto nadací," uvedla ČSOB. Poplatek za vklad hotovosti je u ČSOB 30 korun.

Ani lidé, kteří přispějí přes Český červený kříž (ČČK) se nemusí bát, že si Komerční banka, u níž má ČČK účet, poplatek nechá. Poplatek zrušila i HVB Bank. K akci se připojila i Česká pošta, jejímž prostřednictvím mohou lidé peníze také posílat.

Plošné zrušení poplatků na všechny charitativní účty však banky nechystají. Podle mluvčího ČSOB Pavala Hejzlara je takových kont mnoho a pro banku by bylo těžké určit, který účet je důvěryhodný a osvobození si zaslouží. Ani Česká spořitelna o plošném zrušení poplatků neuvažuje. "Budeme to posuzovat případ od případu," uvedla Gajdůšková 

Podobou cestou jdou operátoři

Podobně jako banky se už na začátku týdne  zachovali mobilní operátoři. Neúčtují tzv. iniciační SMS, tedy samotnou zprávu, kterou lidé pošlou. Tři koruny si ale účtují za tzv. potvrzující zprávu, že částka byla připsána. Peněz z této služby se vzdal zatím pouze operátor Eurotel, který je poukazuje na konto nadace Adra. Ta sbírku pomocí SMS provozuje.

Peněz se vzdá i stát, který na DPH za textové zprávy inkasuje přes čtyři milióny korun. Za jednu SMS lidé platí 30 korun, k tomu ale musí přičíst 5,70 korun jako DPH. Tři koruny jsou pro operátora, 27 přímo na pomoc Asii.

Které instituce se vzdaly poplatků

:: ČSOB

:: Česká pošta

:: Česká spořitelna

:: HVB Bank

:: Komerční banka

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám