Hlavní obsah

Banky přecházejí na čipové platební karty jen velmi pomalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zatím jen dvě banky v ČR vydávají svým klientů čipové platební karty. Ostatní se na to teprve připravují. Česká spořitelna ve čtvrtek oznámila, že bezpečnější platební karty, jakými čipy bezesporu jsou, začne zavádět až na konci příštího roku, tedy jako jedna z posledních na trhu.

Foto: Lucie Mazáčová

Přednáška Fenomén výroby kamenných nástrojů na pravěké osadě u Hlinska a její dálkové kontakty

Článek

"S ohledem na náročnost celé operace, která představuje úpravu zhruba 1080 bankomatů, 10 tisíc platebních terminálů a více než 2,7 miliónu platebních karet, bude úprava platebních terminálů zahájena na jaře příštího roku a vydávání čipových karet na podzim příštího roku," uvedla mluvčí České spořitelny Klára Gajdůšková.

Jako první zavedla čipové karty v ČR Komerční banka. "První čipová transakce se uskutečnila v červnu roku 2000," sdělila banka. Klientům je ale začla vydávat až loni v únoru. Tři měsíce nato na ni navázala ČSOB. Její dcera Poštovní spořitelna se sice může pochlubit úplně první čipovou karou - Maxkartou, ta ale nesplňovala mezinárodní standardy.

Většina terminálů čipy neumí číst

Čip by měl na kartě nahrazovat magnetický proužek. Na rozdíl od "staré" technologie se prakticky nedá zkopírovat, a karta je tak daleko bezpečnější. Na čip lze také uložit mnohem více dat. Kromě údajů o stavu účtu, které se vlezou na proužek, může být u čipové karty i údaj o úvěrech, či o nejrůznějších věrnostních programech.

Problém je v tom, že všechny karty, které jsou označovány za čipové, jsou jakési hybridy. Mají totiž i magnetický proužek. Většina bankomatů a terminálů totiž není schopná čipy číst, a i když na kartě jsou, čtečky využívají hlavně magnetický pruh. Pokud ale zařízení umí čip akceptovat, dává mu automaticky přednost. Magnetický proužek je ale na kartě i kvůli terminálům v zahraničí. Ne všechny země totiž čipovou technologii zavedly.

Vydání karet stojí stamilióny

Úmluvy společnosti Visa a Matercard stanovují, že všechny karty mají být čipy vybaveny od roku 2005. Česko ale něco takového nestihne. Tři z bank, e-Banka, HVB Bank a Živnobanka začnou karty vydávat na začátku příštího roku. Volksbank začne hybridní karty vydávat už v listopadu 2004. GE Capital bank karty testuje, kdy je ale klientům nabídne, zatím neupřesnila.

Připojení České spořitelny ovšem bude klíčové. Banka odhaduje, že vydávání nového typu karet a úprava terminálů ji přijde na 450 miliónů korun. Celý přechod na čipy banky vyjde asi na miliardu korun. Odborníci odhadují, že všechny karty by novou technologii mohly mít v roce 2009.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám