Hlavní obsah

Banky na odkladech splátek kvůli covidu vydělaly

Novinky, ČTK, bož

Banky ke 14. srpnu přijaly 396 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů, schválily jich 358 tisíc. Oproti minulému týdnu to byl v počtu přijatých žádostí nárůst o 1500. Vyplývá to z nejnovějších dat České národní banky (ČNB). Banky však rozhodně netratily. Během doby odkladu splátek se totiž dluh i nadále úročí podle uzavřené smlouvy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Firmy budou tento úrok platit průběžně i během odložení splátky jistiny. Naopak spotřebitel a OSVČ jej zaplatí později, a to až po splacení celé jistiny,” uvedlo na svém webu ministerstvo financí.

Klienti tedy bankám ve výsledku zaplatí za půjčku více, než kdyby možnost odkladu nevyužili.

Počet podaných žádostí klesá s blížícím se termínem ukončení možnosti odkladu, uvedl hlavní poradce České bankovní asociace (ČBA) Vladimír Staňura.

Žena přivezla do banky svoje úspory. Vážily čtyři tuny

Koktejl

Dlužník věřiteli odklad pouze oznamuje, důvody nemusí prokazovat. Splátky je možné odložit u úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem.

Úroky během odkladu
Během doby odkladu splátek se váš dluh nadále úročí podle uzavřené smlouvy. Firmy budou tento úrok platit průběžně i během odložení splátky jistiny. Naopak spotřebitel a OSVČ jej zaplatí později, a to až po splacení celé jistiny.
U spotřebitelů je navíc jeho výše omezena a může dosáhnout maximálně zákonné výše úroku z prodlení na úrovni repo sazby ČNB, navýšené o 8 procentních bodů. K dnešnímu dni je tedy výše úroku zastropovaná na 9 %.
Úrok vzniklý během odložení splácení nebude mít vliv na výši splátek. Ty zůstanou i nadále v původně smluvené výši, pouze dojde k přepočítání doby splácení.
Zdroj: Ministerstvo financí

V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných již před 26. březnem, které ale byly čerpány až po tomto datu.

Moratorium se nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry a operativní leasing. Splátky nelze odložit ani u úvěrů, u kterých dlužník k 26. březnu měl zpoždění se splátkou úvěru delší než 30 dnů.

Vláda schválila možnost odkladu splácení úvěrů a hypoték 1. dubna. Přerušeno je splácení úroků i jistiny. Pouze u úvěrů firem je pozastaveno splácení jistiny, úroky firmy platí dál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám