Hlavní obsah

Bakalova RPG kvůli bytům OKD dostala pokutu 30 miliónů

Společnost RPG Industries SE finančníka Zdeňka Bakaly dostala od ministerstva financí pokutu 30 miliónů korun za to, že převedla byty do majetku dceřiné firmy RPG Byty, čímž prý porušila privatizační smlouvu. Vyplývá to z dokumentů.

Foto: ČTK

Zdeněk Bakala (vpravo)

Článek

RPG Byty vlastní, pronajímá a spravuje asi 45 000 bývalých bytů OKD na Ostravsku a v pondělí podala ústavní stížnost na usnesení sněmovny ve sporu týkajícím se zrušeného předkupního práva pro nájemníky těchto bytů.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob informace potvrdil. "Ano, ministerstvo financí uplatnilo svůj nárok na zaplacení smluvní pokuty a vyzvalo společnost RPG, aby zaplatila 30 milionů korun. Zatím tak neučinili," řekl Jakob. Dodal, že pokud společnost RPG v zákonem stanovené lhůtě sankci nezaplatí, ministerstvo financí podá žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře, ve které se bude domáhat úhrady třicetimilionové pokuty.

RPG Byty, která je dceřinou firmou společnosti RPG Industries, má nyní předběžným opatřením soudu uloženu povinnost zdržet se nakládání s rozsáhlým bytovým fondem, který RPG Industries získala koupí společnosti Karbon Invest.

Karbon Invest získal byty při privatizaci v září 2004, kdy se mimo jiné zavázal byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Právě tento časově neomezený závazek však RPG v červnu vypovědělo. Firma tvrdí, že jí to umožní získat na rekonstrukce bytového fondu externí peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám