Hlavní obsah

Bakala se chystá v dubnu odejít z představenstva NWR

Praha
Aktualizováno

Podnikatel a investor Zdeněk Bakala odstoupí na dubnové valné hromadě z představenstva těžební společnosti New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD. NWR to v úterý oznámila na své webové stránce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Po dokončení finanční restrukturalizace NWR v loňském roce drží Bakala poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní v NWR 50,5 procenta.

Finančník, který je jedním z nejbohatších Čechů, získal v roce 2004 podíl v OKD a stal se spoluvlastníkem NWR, holdingové společnosti pro těžařská aktiva se sídlem v Nizozemsku. V roce 2008 akcie NWR uvedl na burzy v Londýně, Varšavě a Praze.

Valná hromada NWR se uskuteční 23. dubna. NWR nominovala do představenstva bývalého investičního bankéře Charlese Harmana.

Společnost dokončila restrukturalizaci

NWR v loňském roce snížila ztrátu o 893 miliónů eur na 21 miliónů eur (zhruba 576 miliónů korun) a její tržby klesly asi o 20 procent na 676 miliónů eur. V říjnu firma dokončila kapitálovou restrukturalizaci, aby odvrátila platební neschopnost. Restrukturalizace zahrnovala snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění podílů akcionářů.

Těžba uhlí loni klesla o dvě procenta na 8,6 miliónu tun, prodeje se snížily o 14 procent na 8,3 miliónu tun. Letos firma plánuje vytěžit zhruba 7,5 až osm miliónů tun uhlí, prodeje by se měly pohybovat okolo osmi miliónů tun. Společnost loni snížila počet zaměstnanců o sedm procent na 14 600 lidí, jejich počet by měl letos klesnout o dalších asi o deset procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám