Hlavní obsah

Babiš vyměnil vedení správy českých ropovodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí (MF) vyměnilo vedení státního správce ropovodů Mero. Na základě podnětu dozorčí rady společnosti odvolalo z představenstva dlouholetého generálního ředitele Jaroslava Pantůčka a rovněž Libora Lukáška a Vlastimila Bouru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na archívním snímku skladiště zásob ropy státní společnosti Mero v Nelahozevsi

Článek

Do představenstva byli naopak zvoleni dosavadní členové dozorčí rady Stanislav Bruna a Otakar Krejsa, informovalo dnes MF v tiskové zprávě. Právě Bruna by se podle serveru Lidovky.cz, který na výměnu upozornil, měl stát novým šéfem společnosti.

"Stanislav Bruna a Otakar Krejsa jsou předními odborníky v oboru zpracováni ropy. V polovině loňského roku byli jmenováni do dozorčí rady společnosti Mero, a získali tak dostatečný přehled o činnosti společnosti pro naplnění požadovaných úkolů jediného akcionáře a zajištění ropné bezpečnosti státu," uvedl ke změně mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Mero skladuje a přepravuje ropu

Společnost Mero vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát. Firma je jediným přepravcem ropy do České republiky a nejvýznamnější společností zajišťující skladování nouzových strategických zásob ropy.

Na konci roku 2012 Mero koupilo pětiprocentní podíl v Transalpinském ropovodu TAL, který dopravuje ropu z italského přístavu Terst do německého Ingolstadtu, kde se na něj napojuje český ropovod IKL. Tím má ČR pojištěné dodávky ropy pro rafinérie, kdyby se dodávky této suroviny z nějakého důvodu rozhodlo omezit Rusko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám