Hlavní obsah

Babiš: Vláda je kvůli zdražování připravena zrušit DPH na energie

Vláda je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravena dočasně zrušit daň z přidané hodnoty (DPH) u energií, aby zabránila dopadu zvyšování cen elektřiny na domácnosti. Babiš to řekl ve středeční debatě osmi nejvážnějších kandidátů na budoucího předsedu vlády, kterou vysílala Česká televize.

Foto: JABLOTRON

Ilustrační foto

Článek

„Jsme připraveni snížit DPH na energie až na nulu,“ prohlásil Babiš. Prosadit by to podle něj mohl i jeho dosavadní kabinet, který bude zřejmě po sněmovních volbách vládnout v demisi.

Snížení současné jednadvacetiprocentní sazby DPH na energie slíbil také vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí.

U elektřiny a plynu očekávají analytici nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově až o 20 procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

Drobné zásilky z čínských e-shopů podraží. Zeman podepsal konec osvobození od DPH

Ekonomika

Ministerstvo průmyslu a obchodu začalo hledat řešení pro zmírnění dopadů růstu cen energií pro domácnosti s nižšími příjmy.

„Hledáme optimální model. Pro domácnosti hledáme vhodnou formu dotace. Během několika dnů bude koncept připraven a představen,“ uvedl v září ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Vyšší účty za energie hrozí firmám a domácnostem v celé Evropě. Některé státy už přijímají opatření, která by až trojnásobně vyšší ceny energií kompenzovala spotřebitelům.

Francie minulý týden oznámila, že rozdá na pomoc chudým domácnostem asi 580 milionů eur (14,7 miliardy korun) nad rámec pomoci, kterou jim na účty za energie poskytuje dlouhodobě.

Podpůrná opatření připravily i vlády v Řecku a ve Španělsku, kde vláda slíbila snížit do konce roku sazbu daně z přidané hodnoty u elektřiny z 21 na deset procent.

Fiala: Daně zvyšovat nebudeme a zavedeme i daňovou brzdu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám