Hlavní obsah

Babiš má zálusk i na lesy, chce společnost Nový Forest

– Brno • Aktualizováno

Společnost Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše má v plánu koupit a zcela kontrolovat akciovou společnost Nový Forest. Firma z Bohdanče na Kutnohorsku se zabývá lesním hospodářstvím a je nástupnickou firmou zkrachovalé Less & Forest. Spojením se bude zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

Majitel zkrachovalého holdingu Less Jan Mičánek řekl, že je pravděpodobné, že Babišova skupina lesnickou firmu získá.

"Já bych řekl, že to je docela silně možné, protože Agrofert věřitelům předložil nejvyšší nabídku za to, co jsme transportovali do Nového Forestu," řekl Mičánek. Babiš podle něj za tento majetek nabídl cenu 112 miliónů korun.

Less & Forest skončila v úpadku loni na podzim s povolením reorganizace a Agrofert je jedním z členů věřitelského výboru. Less & Forest byla členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR, v roce 2012 činily její výnosy 4,14 miliardy korun. Less & Forest hospodařila na čtvrtině státních lesů.

Letos v červnu vybraly Lesy ČR nové dodavatele na 32 jednotek po zkrachovalé firmě, osm z nich nyní obhospodařuje firma z Babišova holdingu Uniles.

Tuto firmu získal Babiš před dvěma lety společně s jinou společností Wotan Forest. Chtěl i Less & Forest podnikatele Jana Mičánka, na transakci se však nedohodli. Koupí podniku chce Babiš posílit lesnické aktivity v těžební, pěstební a logistické činnosti.

Do společnosti Nový Forest se převedla provozní aktiva a pokračuje v provozní činnosti. V původní Less & Forest zůstal majetek, pohledávky a spory. Věřitelé mají být uspokojováni z obou těchto společností. Do insolvenčního řízení se jich přihlásilo 1497 s více 1600 pohledávkami.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Podnikatel a politik Andrej Babiš

Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 miliónů korun a závazky z bankovních záruk přibližně 493 miliónů korun. Lesy ČR si vůči Less & Forest nárokují pohledávky ve výši zhruba 1,3 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám