Hlavní obsah

Až se zhroutí euro, zavře Británie hranice

Rozsáhlý britský bezpečnostní plán pro případ zhroucení eura počítá s uzavřením hranic ostrovního království před ostatními euroobčany. Tvrdí to alespoň britský deník The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Uzavření hranic má prostý důvod. Britská vláda tak bude chtít zabránit Francouzům, Němcům, Holanďanům a dalším vybírat hotovost z bankovních automatů na ostrovech, aby tak zabránili znehodnocení svých úspor v eurech.

Ministr financí George Osborne potvrdil existenci rozsáhlého bezpečnostního plánu, který má minimalizovat dopady zhroucení společné měny eurozóny na britskou libru a ostrovní ekonomiku. Kromě ochrany měny počítá ministerstvo zahraničí i s případnou evakuací britských občanů z jejich jihoevropských letovisek v Řecku, Španělsku a Portugalsku.

Obavy z blížící se krize posílily i zprávy, že během Vánoc vrostla depozita jednotlivých evropských bank u Evropské centrální banky na rekordních 412 miliard eur. Je to signál, že bankéři se zdráhají půjčovat si peníze navzájem.

V závěru svého článku pak The Sun cituje vicepremiéra Nicka Clegga, který předpovídá, že příští rok bude pro Británii rokem velkých výzev.

Anketa

Myslíte si, že se euro v příštím roce zhroutí?
Ano
71,7 %
Ne
28,3 %
Celkem hlasovalo 40726 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám