Hlavní obsah

Autoři loga Klasa chtějí značku kvalitních potravin zrušit

Autoři loga Klasa, které se dává na kvalitní potraviny české produkce, žádají Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV), aby ochrannou známku prohlásil za neplatnou. Uvedla to ve čtvrtek TV Nova. Reklamní agentura, která logo stvořila, tvrdí, že nikdy nedala souhlas k jeho používání pro firmy, které jej nyní dávají na obaly potravin. Značku kvality přiděluje ministerstvo zemědělství.

Foto: Archiv, Právo

Značku Klasa může získat každý tuzemský výrobce potravin. Nerozhoduje velikost podniku ani obrat, jen vynikající kvalita zboží.

Článek

"V rejstříku ochranných známek jsou zapsány ochranné známky Klasa - v barevném a v černobílém provedení - a na obě je podán návrh na neplatnost těchto známek," řekl Nově Josef Dvornák z ÚVP.

Ministerstvo zemědělství je přesvědčeno, že všechna práva k udělování značky jsou v pořádku. Uděluje se už sedm let a autoři dosud proti používání nijak neprotestovali.

Autoři loga také vybrali náhodně tři malé firmy, které logo na výrobcích mají, a zažalovali je. Logo používá přes 200 firem. "Ve chvíli, kdy by úřad pravomocně rozhodl, že ochranná známka nebyla nikdy zapsána po právu, tak v podstatě padá jakýkoli argument pro to, aby mohli všichni užívat to logo," řekl Nově právní zástupce tvůrců loga Klasa Petr Mikysek.

Žalobě čelí výrobce produktů z kozího mléka Vladimír Maštalíř, výrobce chleba a cukrovinek JVS Semilská pekárna a na výrobce trvanlivých tyčinek Havlík Opal. "Soud by měl vydat rozsudek, kterým by zakázal užívat to logo, a zároveň po každém z nich chceme náhradu bezdůvodného obohacení ve výši 50 000 korun," řekl Mikysek.

"Nás velmi mrzí, až bych řekl štve, že někdo je schopen na tom takto parazitovat," reagoval obchodní ředitel JVS Semilská pekárna Martin Kořízek.

Reklama

Výběr článků

Načítám