Hlavní obsah

Automobilku Tatra může převzít nový majitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Antimonopolní úřad rozhodl, že novým majitelem kopřivnické automobilky Tatra se může stát společnost Blue River, kterou založili členové vedení automobilky v čele s Alanem Adamsem. Podíl koupí od americké firmy Terex.

Článek

"Vzhledem k tomu, že činnosti spojujících se soutěžitelů se nepřekrývají a nedochází k jejich vertikálnímu propojení, dospěl Úřad k závěru, že posuzované spojení soutěžitelů nezvýší jejich tržní sílu natolik, aby vedlo ke vzniku nebo posílení dominantního postavení, které by mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," konstatoval mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Cena transakce nebyla zveřejněna.

Automobilka byla na prodej od jara, kdy firma Terex oznámila, že výroba nákladních vozů tatra není jejím hlavním podnikatelským zájmem.

Skutečným důvodem ale mohla být i skutečnost, že podle zákona mohou být ve vedení zbrojních firem pouze lidé s bezpečnostní prověrkou, a tu mohou získat jen občané ČR. Zahraničním majitelům to komplikovalo řízení  firmy.

TATRA

sídlo: Kopřivnice na Novojíčínsku

zisk (2005) 4,7 mil. Kč

exportní trhy: Rusko, Indie, Maďarsko, Slovensko

počet zaměstnanců: 1464

Společnost byla založena roku 1850 jako továrna na kočáry. První automobil pod názvem Prezident z jejích bran vyjel v roce 1897. O rok později se tu začala vyrábět nákladní auta.

Ve druhé polovině 20. století se výroba specializovala na těžké vozy, ročně produkovala 15 tisíc aut.

Na začátku 90. let se podnik dostal do problémů a několikrát změnil majitele. Byl mezi nimi například i Lubomír Soudek a jeho tehdejší Škoda. V roce 1998 se automobilka vrátila státu, který ji 2001 prodal společnosti SDC, v roce 2003 získala majoritní podíl s ní spřízněná firma Terex.

Zdroj: ČTK

Tatře předtím, než ji Terex na přelomu let 2001 a 2002 koupil, hrozil bankrot. V současnosti vyrábí ročně asi tisícovku vozů a získala armádní zakázku na dodávku zhruba tisícovky vojenských vozů za zhruba pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Firma Terex prodává kopřivnickou Tatru

Americká společnost Terex prodává kopřivnickou automobilku Tatra skupině českých a amerických investorů. Jména majitelů ani cenu Terex nesdělil. Komu byli...

Obrana chystá odklad nákupu tater za miliardy

Až o několik let se zřejmě protáhne čekání české armády na nové transportní vozy. Ministerstvo obrany mělo podepsat do konce roku s kopřivnickou Tatrou smlouvu...

Výběr článků

Načítám