Hlavní obsah

Automobilka GM zvažuje už i bankrot

Právo, CNN, ČTK, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT

Největší americká automobilka General Motors, která se potýká s nedostatkem hotovosti, zvažuje jako jednu z možností vyřešení svých problémů vyhlášení bankrotu. Uvedl to deník Wall Street Journal.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Sídlo GM v Detriotu

Článek

 Z krize by automobilka vycouvala tak, že by vytvořila novou firmu očištěnou od dluhů. „Jeden z plánů zahrnuje žádost o bankrotovou ochranu. Automobilka by pak sloučila do jedné společnosti životaschopná aktiva včetně zahraničních provozů a některých amerických značek,“ napsal Wall Street Journal. GM informace nekomentovala.

Americká vláda automobilce přislíbila nízkoúročené půjčky za 13,4 miliardy dolarů. Firma však musí do 17. února předložit restrukturalizační plán, jenž by měl prokázat její životaschopnost a zajistit splacení úvěrů.

Podle zdrojů agentury Reuters se automobilka GM snaží dohodnout s věřiteli a odboráři na podmínkách restrukturalizace, jednání s klíčovým odborovým svazem United Auto Workers však údajně zkrachovala kvůli neshodám v otázce nákladů na zdravotní péči pro důchodce.

Automobilka již tento týden oznámila, že v letošním roce sníží počet svých kancelářských zaměstnanců po celém světě na 63 000 ze současných 73 000 a přikročí k redukci mezd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám