Hlavní obsah

Audit v ČD Cargo ukázal velké nesrovnalosti, ztráty jdou do miliard

Praha

Významná manažerská pochybení bývalého vedení společnosti ČD Cargo v čele s Josefem Bazalou značně poškodila firmu. Ukázal to mimořádný audit, jehož výsledky v úterý prezentoval nový šéf ČD Cargo Jiří Vodička.

Článek

Podnik jezdil například se zápornou marží. Ta od loňského září dosáhla výše dvou miliard korun. Nevýhodný pronájem uhelných vagonů pak připravil firmu o dalších 320 miliónů.

"Došlo k velkému množství pochybení a ČD Cargo na to doplácí dodneška," uvedl Vodička. Podle něj šlo například o poskytování nekoncepční slevy největšímu zákazníkovi nebo prodej 500 uhelných vagonů firmě Čechofracht a následné pronajmutí zpět. "Pokud by si firma vozy nechala, ušetřila by 326 miliónů korun," řekl Vodička.

Chyby se staly například i při prodeji vagonů do šrotu. Některé takto prodané vozy zřejmě nyní jezdí pro konkurenci.

Bazalu odvolaly mateřské České dráhy v červnu kvůli neuspokojivým výsledkům a špatné komunikaci obou firem. Nový ministr dopravy Vít Bárta (VV) na základě prvních výstupů z auditu podal na Bazalu v srpnu trestní oznámení. Jak Bárta v úterý uvedl, nyní jej doplní o nová fakta. [celá zpráva]

ČD Cargo loni hospodařilo se ztrátou před zdaněním 378 miliónů korun. Výsledek znamená meziroční propad o 850 miliónů korun. Provozní výsledek před započtením odpisů byl kladný a činil 741 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám