Hlavní obsah

Aš se vážně chystá zřídit lázně

Novinky, Pavel Peňás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Aš vyhlásilo výběrové řízení na zpracování studie proveditelnosti plánu pro vytvoření lázeňské zóny mezi Doubravou a německým Bad Elsterem. Studie by měla být prvním krokem, aby mohl být zdejší pramen označen za léčivý a tím za základ lázeňské zóny.

Foto: Josef Zajíc

Lávka pro pěší je již rozebrána. začíná se stavět nová.

Článek

Zatímco jen několik kilometrů vzdálený Bad Elster je uznávaným lázeňským městem, Aš, ačkoli zdejší prameny jsou zřejmě stejného původu, se teprve chce o vznik lázní pokusit. "Pozvali jsme přímo do Aše všechny účastníky, které jsme ve výběrovém řízení oslovili, aby jsme vysvětlili náš záměr. Studie by měla totiž dodat kompletní podklady pro další nutné kroky k uznání lázní. Proto největší, asi půlmiliónovou část studie, si vyžádají jen geologické průzkumy," uvedl starosta Aše Dalibor Blažek (ODS).

Ašská radnice plánuje, že by v Doubravě mohla vzniknout jakási lázeňská promenáda vedoucí až do asi tři kilometry vzdáleného Bad Elsteru. Už nyní je sice pravděpodobné, že stávající pramen v Doubravě svou polohou nebude vyhovovat, ale podle vedení města to není neřešitelný problém.

"Chráněný pramen musí mít ochranné zóny, které současný pramen vzhledem k blízkosti komunikace nemá. Ani nemůžeme pramen odvádět jinam, nebo navrtat jiný," řekl Blažek. Ačkoli vybudování lázeňské zóny je podle Blažka dlouhodobým plánem, jehož realizace může trvat roky, právě studie, kterou si město nechá zpracovat, by měla dát reálné podklady pro další kroky. Navíc se městu podařilo na její financování získat dotaci z programu Phare. Z celkem zhruba miliónové částky tak město zaplatí jen asi desetinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám